Gemeente Helmond


Onderzoek afgerond naar sportboulevard Helmond

Het gemeentelijk onderzoek is afgerond dat aangeeft aan welke randvoorwaarden een mogelijke sportboulevard op sportpark De Braak moet voldoen.

De gemeenteraad gaf opdracht tot dit onderzoek aan het college van B&W, nadat zij van mening was dat de kosten te hoog zouden worden als alleen het stadion van Helmond Sport zou worden gerenoveerd en de infrastructuur zou worden klaargemaakt voor de toekomst.

Voorkeur gemeente
Eerder is door de gemeente met Helmond Sport gediscussieerd over de keuze tussen het realiseren van een sportboulevard op De Braak en een nieuw stadion aan de rand van de stad. Het gemeentebestuur heeft een duidelijke voorkeur voor de sportboulevard en is overtuigd van dit concept. Het bestuur is met name enthousiast over de sportboulevard, omdat het een veel grotere meerwaarde heeft voor alle inwoners van de stad en de regio. Er wordt niet alleen gefocust op voetbal. Een ander belangrijk punt voor de gemeente om te kiezen voor een sportboulevard is dat een dergelijke boulevard sneller is te realiseren dan een buitenstedelijke voetbaltempel.

De sportboulevard is een plek waar zowel binnen- als buitensporten kunnen worden beoefend en waar tal van activiteiten kunnen plaatsvinden op recreatief en maatschappelijk gebied. Daarbij kan worden gedacht aan functies die nu op De Braak vertegenwoordigd zijn, zoals een stadion en een sporthal, maar ook andere functies zoals een zwembad, buitenschoolse opvang of sportmedische functies.

Uitkomsten onderzoek gemeente
Uit het onderzoek zijn randvoorwaarden naar voren gekomen om een sportboulevard op De Braak te realiseren. In de randvoorwaarden is meegenomen dat binnen de sportboulevard een dubbele sporthal en een zwembad komen. Ook kan er bijvoorbeeld kinderopvang en buitenschoolse opvang worden ondergebracht. En ook kunnen er sportmedische faciliteiten terugkomen. Eveneens moet het aantal parkeerplaatsen worden verhoogd, zodat parkeeroverlast in de omliggende wijken daarmee tot het verleden behoort.

Als randvoorwaarde is ook aangegeven dat alle amateurverenigingen gezamenlijk gebruik gaan maken van de velden, kleedkamers, etc. Daarbij word ervan uitgegaan dat er één beheerorganisatie is voor alle velden en gebouwen/ruimten op De Braak.

Uit het onderzoek zijn nog geen financiële randvoorwaarden voortgekomen. Wel is een financiële verkenning gemaakt. Daaruit blijkt dat het beste kan worden gekozen voor een stadion in eigendom van de gemeente. Op deze manier kan de gemeente het stadion ook gebruiken voor andere activiteiten dan wedstrijden van Helmond Sport. Voor parkeren is vooralsnog uitgegaan van niet-betaalde plaatsen.

Bij deze eerste financiële verkenning is berekend dat de onrendabele top voor de sportboulevard ligt tussen 36 en 45 miljoen euro. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om te bepalen wat als financieel haalbaar wordt betiteld.

Eigen onderzoek Helmond Sport
Gelijktijdig met het onderzoek van de gemeente, heeft Helmond Sport een onderzoek laten uitvoeren aan welke randvoorwaarden een nieuw buitenstedelijk stadion moet voldoen, waarbij commerciële functies en de jeugdopleiding van Helmond Sport zijn ondergebracht. Dit onderzoek is inmiddels afgerond en geeft in grove lijnen weer wat de randvoorwaarden zijn. Helmond Sport wil nu een vervolgonderzoek instellen om in meer detail zaken helder te krijgen.