College bouw ziekenhuisvoorzieningen
De kwaliteit van de fysieke zorgomgeving
In een nieuw rapport behandelt het Bouwcollege zowel de achtergronden en ontwikkelingen als de omgevingsvariabelen en ontwerpaspecten die van belang zijn om de kwaliteit van de fysieke zorgomgeving te verhogen. Lees meer
17 september 2008 - Het creëren van een optimale gebouwde zorgomgeving - met positieve effecten voor de mens - is een actueel thema. Waar de functionaliteit en effectiviteit van de zorgprocessen lange tijd de vormgeving en inrichting van zorggebouwen domineerden, is het tij langzaam aan het keren. Grootschalige gebouwcomplexen met een institutionele en utilitaire uitstraling passen niet meer binnen het huidige denken. Het perspectief van de patiënt/cliënt en diens welbevinden zijn steeds belangrijker geworden. En dat niet alleen, er is een groeiend bewustzijn dat de gebouwde omgeving een positief effect heeft op de gezondheid en het welbevinden van patiënten en - zeker niet onbelangrijk - het personeel en de bezoekers. Mede door toedoen van wetenschappelijk onderzoek wordt de belevingswaarde van gebouwen en de directe dan wel indirecte invloed van de fysieke omgeving op de gebruikers steeds serieuzer genomen. Een mooi gebouw waar je prettig kunt vertoeven en dat wellicht zelfs het genezingsproces positief kan beïnvloeden heeft uiteraard een grote aantrekkingskracht op potentiële klanten en medewerkers.
Om verschillende redenen loont het dus om bij het realiseren van nieuwe zorggebouwen expliciet aandacht te besteden aan de kwaliteit van de fysieke zorgomgeving; bij voorkeur vroeg in het ontwerpproces en gebruikmakend van wetenschappelijk bewezen inzichten. In het rapport "Kwaliteit van de fysieke zorgomgeving, stand van zaken onderzoek omgevingsvariabelen en de effecten op de (zieke) mens" wil het Bouwcollege daartoe een aanzet geven.
Kwaliteit van de fysieke zorgomgeving
College bouw zorginstellingen, Utrecht, 2008
ISBN/EAN 978-90-8517-105-8; 46 p., ¤ 10,--.