Veilig Verkeer Nederland

Persbericht

Fietsvaardigheid kinderen onder de maat

Huizen,

Het gaat niet goed met de fietsvaardigheid van kinderen in het basisonderwijs. Een op de zes basisscholen zegt dat de fietsvaardigheid van een deel van de kinderen zo slecht is dat dit problemen oplevert bij het praktisch Verkeersexamen. Klein lichtpuntje is dat de kwaliteit van de fietsen verbetert. Dat blijkt uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland dat werd uitgevoerd onder bijna 1300 basisscholen.

Meer fouten
Kinderen maakten tijdens het praktisch Verkeersexamen van 2008 meer fouten dan in 2007. Vooral op de handelingen die van groot belang zijn bij het afslaan, wordt slecht gescoord. In 2008 maakten leerlingen duidelijk meer fouten bij het hand uitsteken, achterom kijken, links/rechts kijken bij oversteken, voorrang verlenen en de juiste plaats op de weg aanhouden.

Zelfstandige mobiliteit
Dat een deel van de kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs niet of nauwelijks kan fietsen, baart Veilig Verkeer Nederland zorgen. Dat betekent namelijk dat deze kinderen niet veilig en zelfstandig kunnen fietsen naar plekken die te ver zijn om te lopen. Denk aan het zwembad, opa en oma, of de school. Veilig Verkeer Nederland vindt het belangrijk dat kinderen dat juist wel kunnen.

Participatie is educatie
Daarom pleit Veilig Verkeer Nederland er voor dat kinderen elke dag - al dan niet onder begeleiding van een ouder - lopend of op de fiets naar school gaan. Kinderen die actief deelnemen aan het verkeer, doen namelijk meer ervaring op. Het is de beste voorbereiding om uiteindelijk veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Actiedag 'Op Voeten en Fietsen naar school'
De actiedag 'Op Voeten en Fietsen naar school' is een oproep aan ouders om op 18 september en ook alle dagen daarna de auto te laten staan en hun kind voortaan te voet of op de fiets naar school te brengen. Af en aan rijdende auto's zorgen voor verkeersonveilige situaties rond de school. Hoe meer ouders de auto laten staan, des te veiliger de schoolomgeving wordt. Door de schoolroute en schoolomgeving veiliger te maken, kunnen kinderen meer fietservaring opdoen. En dat is, zoals het onderzoek laat zien, hard nodig.

Landelijke start 'Op Voeten en Fietsen naar school' Het landelijke startmoment van 'Op Voeten en Fietsen naar school' vindt dit jaar plaats op basisschool Da Costa in Hilversum. Kinderen die lopend of op de fiets naar school gaan, worden via een gekleurde ballonnenpoort naar binnen geleid. Het aantal kinderen dat te voet of op de fiets naar school komt, houden we bij op een scorebord. Om 8.30 uur maakt Joop Goos, directeur van Veilig Verkeer Nederland, de stand bekend. De officiële landelijke start met Joop Goos, Lia Huisman (directeur van de Da Costa school) en verkeerswethouder Erik Boog is om 9.00 uur. Een leerling zal de wethouder een overzicht met verbeterpunten voor een veilige schoolomgeving overhandigen. Tot aan de middag staan er diverse spelactiviteiten gericht op verkeer op het programma.


---

---

Noot voor de redactie,