LEI

Weer paprika-export door succesvol onderzoek

17 sep 2008
Onderdeel: Plant Research International

Onderzoeksinstituten wordt wel eens gevraagd naar de sociaal-economische impact van het onderzoek, de bruikbaarheid van de resultaten, de doorstroming van kennis, enz. Een recent en uitstekend voorbeeld van verregaande besparing voor het bedrijfsleven was het onderzoek naar het voorkómen van Duponchelia fovealis in paprika-export, waaraan door de Plant Sciences Group is meegewerkt.

Larva of Duponchelia fovealis in pepper (photo: PD, Wageningen) Door de Amerikaanse fytosanitaire inspectie werd begin 2007 in paprika-exportpartijen Duponchelia fovealis aangetroffen. De rups van de nachtvlinder kan zeer schadelijk zijn in o.a. de paprikateelt. Daarop ontving Nederland van de Amerikaanse autoriteiten een waarschuwing, dat men bij herhaling hiervan exportcertificaten zou gaan eisen op het vrij zijn van Duponchelia fovealis. De paprikasector, verenigd in de P8, heeft hierop maatregelen getroffen. Een onderdeel was het monitoringprogramma op Duponchelia op alle bedrijven vanaf 1 augustus 2007. In het programma zijn feromoonvallen en de door PHEROBANK ontwikkelde lokstof voor Duponchelia fovealis toegepast.

In de laatste vier maanden van 2007 zijn door de fytosanitaire autoriteiten in Amerika geen rupsen van Duponchelia fovealis meer aangetroffen in Nederlandse paprika-import. Met ingang van juni 2008 heeft Amerika daarom de dreigende eis tot certificering niet doorgezet. Paprika's kunnen zonder fytosanitair certificaat geexporteerd worden. Men heeft vertrouwen in de maatregelen van de Nederlandse Tuinbouw.

Resultaat: geen exportverbod, meer flexibiliteit voor de Nederlandse exporteurs van paprika omdat geen inspecties nodig zijn, en het bedrijfsleven bespaart een aanzienlijke hoeveelheid geld (K⬠10 -30) aan inspectiekosten.

Â

Â

Meer over dit onderwerp
www.pherobank.com
Contact
Willem Stol
willem.stol@wur.nl