VVD


17-9-2008

Koop nu, betaal in 2010

De VVD gaat de strijd aan met de explosief groeiende staat en het inflatiemonster. Partijleider Mark Rutte pleitte tijdens de Algemeen Politieke Beschouwingen voor een krachtige, kleine staat en een solide financieel beleid. "Wouter, waar is ons geld?"

Rutte hield een stevig pleidooi voor de kleine, krachtige staat die recentelijk door hem in zijn beginselverklaring werd omschreven als liberaal ideaal. In deze liberale visie past geen sterk uitdijende staat die de vrijheid van mensen beperkt en de samenleving zuurstof ontneemt om te groeien.

Rutte: "Er moet een nieuw contract komen tussen ons, de burgers, en de staat. Een contract met een krachtige, kleine staat die zich concentreert op alleen die zaken die individuele burgers zelf niet kunnen regelen, zoals onderwijs, veiligheid en de gezondheidszorg. De overheid moet gericht investeren om ambitie in ons land een kans te geven."

De staat is geen geluksmachine; liberalen geloven dat geluk in mensen zelf zit. De VVD vertaalt dit deze kabinetsperiode in een verkleining van de staat met 8,5 procent; ruim 17 miljard euro.

Het is verstandig dat de voorgenomen BTW-verhoging niet doorgaat en de VVD hoort graag van de premier of dit uitstel ook definitief afstel voor de rest van deze kabinetsperiode betekent. Ook het verlagen van de WW-premie kan de goedkeuring van de VVD wegdragen, al zet Rutte vraagtekens zet bij de financiering ervan.

Rutte complimenteerde minister van Financiën Wouter Bos vandaag in het debat: "Het is van een macabere schoonheid hoe Bos Balkenende voor zijn linkse karretje heeft weten te spannen. Ik vraag me af hoe lang het duurt voordat Balkenende dat door heeft."

De VVD ziet met zorg hoe de staat een record aan euro's uitgeeft en deze kabinetsperiode miljarden aan belastingen heft, terwijl de burger er hooguit een half procent op vooruit gaat.
Het is de opdracht van het kabinet om ons economisch fundament sterk te houden. Daar is een voorzichtige economische koers voor nodig, en het financieel degelijk en voorzichtige beleid van Gerrit Zalm.

Deze coalitie laat de zalmnorm los, schrijft ongedekte cheques uit en wakkert de inflatie aan. En dat terwijl er door de economische groei ook nog eens miljarden euro's binnenrollen op de werkkamer van de minister van Financiën. Het brengt de VVD tot de vraag: Wouter, waar is ons geld?

Dit kabinet baseert het handelen liever op een te hoog groeicijfer en leeft voor 2,5 miljard euro op de pof. Dus ook aan premier Balkenende een vraag: Waar is de financiële degelijkheid van het CDA gebleven?

Rutte waarschuwt het kabinet voor het alom gevreesde inflatiemonster, dat vreet aan onze pensioenen en spaartegoeden, maar ook rechtstreeks aan onze koopkracht. Nederland zit niet te wachten op een staat die in twee jaar 13 procent groeit en 25,6 miljard euro meer gaat uitgeven. De VVD strijdt tegen die Holle Bolle Gijs die van iedere hardwerkende Nederlander duizenden euro's per jaar opeet.

De VVD toont in de Tegenbegroting aan dat het ook anders kan. "In mijn visie kan Nederland een toonaangevend en ondernemend land worden als we een aantal zaken beter gaan regelen. Naast het krachtiger en kleiner maken van de staat is dat het verbeteren van het onderwijs, het weer laten meedoen van de onderklasse en de omschakeling naar een moderne economie", aldus de fractievoorzitter. Mark Rutte benadrukt het belang van goed onderwijs en de noodzaak om het probleem van de ijzeren onderklasse op te lossen - de groep van 10 procent van de bevolking die niet volwaardig meedoet. Mensen die onvoldoende geïntegreerd zijn, of geïsoleerd in armoede leven. Rutte hamert daarnaast op het belang van veiligheid en maakt in de Tegenbegroting meer geld vrij voor criminaliteitsbestrijding. Om de 10 procent onderklasse daadwerkelijk uit het isolement te halen is echter een andere cultuur nodig. Geen cultuur van `sociale apartheid' waarin bijstandsmoeders, 45-plussers en gedeeltelijk arbeidsongeschikten zijn afgeschreven.

Tot slot wijst Rutte op het belang van het tot wasdom komen van innovatie als creativiteit en ondernemersgeest de volle ruimte krijgen en niet worden belemmerd door een woud aan regels en een bos aan subsidies: "Dan kan onze moderne economie zich meer dan nu richten op klimaat- en energietechnologie. Wij kunnen daarin de toon zetten en het biedt nog economische kansen ook. Dus laten wij ons liever niet meesleuren in het neerslachtige denken van linkse milieuclubs, maar beginnen wij liever met de voorbereidingen van het bouwen van nieuwe kerncentrales."

Rutte sluit af: "Alle Nederlanders moeten het gevoel krijgen dat ze iets van hun leven kunnen maken. Dat er een staat is die hen beschermt als het nodig is en soms een duwtje in de rug geeft. De rest doen we zelf wel."

Klik hier voor de VVD-Tegenbegroting en het CPB-rapport.

17 september 2008