Voedingcentrum
Eten zonder vlees
De ministeries van VROM en LNV onderzoeken of de consumptie van vlees
moet worden verminderd. De productie van vlees geeft namelijk een
aanzienlijke milieubelasting. Eten zonder vlees kan prima vindt het
Voedingscentrum.
Of de ontmoedigingsplannen er komen is nog niet zeker, maar als je
wilt kun je al beginnen minder vlees te eten. Dat kan namelijk prima,
als je er maar voor zorgt dat je voldoende voedingsstoffen
binnenkrijgt. Vlees levert ijzer, eiwit en B-vitamines.
Die voedingsstoffen zitten ook in plantaardige vleesvervangers, zoals
tahoe, tempeh en vegetarische burgers of in een ei. Je kunt dierlijke
eiwitten vervangen voor plantaardige eiwitten. Die zitten vooral in
brood, granen (zoals rijst en pasta) en peulvruchten (bijvoorbeeld
bonen en linzen) en producten die hiervan zijn gemaakt. In
plantaardige vleesvervangers zijn ijzer en vitamines toegevoegd.
Brood, graanproducten en peulvruchten leveren ook ijzer en
B-vitamines.
Milieu
De productie van vlees, vis en zuivel belast het milieu meer dan
eieren en plantaardige eiwitbronnen, zoals soja. Dat komt doordat voor
elke kilo vlees of kweekvis 2 tot 7 kilo voer nodig is. De teelt van
veevoer vraagt veel grond, water en energie. De toenemende vraag leidt
mogelijk tot ontbossing en het verdwijnen van regenwoud. Ook zorgt de
veeteelt voor mest en broeikasgassen.
Spiekbriefje
Kip is op het gebied van voer, landbeslag, watergebruik en klimaat
minder milieubelastend dan varkensvlees en rundvlees. Rundvlees steekt
weer boven varkensvlees uit. Rundvlees van vleesvee belast het milieu
het meest. Het Voedingscentrum heeft een handige boodschappenhulp: een
spiekbriefje. Dat kan je helpen om bij het kopen van eten rekening te
houden met het milieu.