Gemeente Twenterand
Intentieverklaring ondertekend
Gemeente Twenterand gaat duurzaam inkopen
Gemeente Twenterand heeft 15 september de deelnameverklaring Duurzaam Inkopen ondertekend. Twenterand is nu één van de achttien gemeenten in Overijssel die structureel aandacht besteden aan milieu-, energieaspecten en aan eerlijke handel. In dat kader werd in juni van dit jaar ook al de samenwerking gezocht met Cogas om ieder gebouw in de gemeente te voorzien van een energielabel. "Met het ondertekenen van de deelnameverklaring Duurzaam Inkopen laten wij maar weer eens zien dat wij onze rol als millenniumgemeente erg serieus nemen en concreet invullen," aldus wethouder Van Abbema.
"Met dit initiatief streven wij naar minder gebruik van energie en chemische bestrijdingsmiddelen. Bovendien hebben wij aandacht voor energieverbruik in de productie- en sloopfase, geen kinderarbeid en een eerlijke prijs voor arbeid en grondstof," zo vervolgt de wethouder. In de praktijk betekent dat medewerkers van de gemeente Twenterand bij de aanschaf van producten en diensten milieu- en maatschappelijke criteria meewegen. Een voorbeeld daarvan is dat de gemeente Twenterand 100% groene stroom inkoopt, die duurzaam opgewekt wordt. Een ander voorbeeld van duurzaam inkopen zijn de nieuwe lantaarnpalen. Sinds een maand of vier worden kapotte straatlantaarns vervangen door lichtmasten die CO2 neutraal zijn. De uitstoot van CO2 wordt tijdens de productie geminimaliseerd. De besparing die hiermee gepaard gaat, wordt door de producent weer geïnvesteerd in duurzame projecten over de hele wereld.
75% in 2011!
Tussen de VNG en het ministerie van VROM is in 2007 afgesproken dat alle gemeenten in 2011 75% van alle inkopen het predikaat 'duurzaam' krijgen. De gemeente Twenterand gaat mee in dat streven. In 2009 moet dat percentage al op 50 staan. Een stap in de richting van die 50% is de doorlichting van de inkoopprocessen van de gemeentelijke organisatie, die de komende tijd op stapel staat.