Gemeente Twenterand


Twentse bestuurders gooien gewicht in de strijd tijdens bijeenkomst Twente in Balans

Twente in de strijd tegen overgewicht

De preventie van overgewicht bij de jeugd is een complex vraagstuk. Naast ongezonde voeding en weinig beweging zijn ook omgevingsfactoren, zoals het ontbreken van veilige speelplaatsen of het aanbod in school kantines van invloed op het gewicht.

Voor een effectieve aanpak van overgewicht is het dan ook van belang dat er een mix van activiteiten wordt ingezet die al die verschillende factoren beïnvloed. Om een dergelijke, integrale aanpak te realiseren is het van belang dat verschillende beleidsterreinen met elkaar samenwerken en activiteiten afstemmen. Deze integrale aanpak stond gisteren centraal tijdens de bijeenkomst Twente in Balans: Twente in de strijd tegen overgewicht. Twentse wethouders en ambtenaren konden hier ervaringen uitwisselen op het gebied van preventie van overgewicht bij de jeugd.

Twente in Balans is een initiatief van de veertien Twentse gemeenten, Menzis en de GGD Regio Twente. Vanuit het programma Lokaal Gezond is het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ betrokken. Dit project wil een integrale aanpak op het gebied van preventie van overgewicht bij de jeugd realiseren. In de pilot-gemeenten Hof van Twente, Hellendoorn en Twenterand wordt deze aanpak in de praktijk uitgetest. De pilot-gemeenten krijgen hiervoor ondersteuning van het Steunpunt Twente in Balans. Het steunpunt geeft informatie en advies over het organiseren van de samenwerking tussen verschillende beleidsterreinen en organisaties en over het inzetten van activiteiten.

Tijdens de bijeenkomst stonden de eerste ervaringen die de pilot-gemeenten hebben opgedaan centraal. Zo heeft de gemeente Hof van Twente een denktank opgericht waaraan diverse organisaties deelnemen. Deze denktank bedenkt welke activiteiten ingezet moeten worden rondom voeding, beweging en omgeving, zoals het invoeren van gezond frituren en het lesprogramma 'lekker Fit'. De gemeente Hellendoorn heeft een project waarin in een wijk verschillende activiteiten worden opgezet. Hierbij worden verschillende organisaties en ondernemers in de wijk betrokken, zoals een supermarkt, fysiotherapeut, huisarts, de wijk- en buurtvereniging, diëtisten etc. Zij dragen hier individueel allemaal een steentje aan bij. De gemeente Twenterand heeft een actieprogramma rondom samenwerking beschreven. Er is een inventarisatie gedaan van alle verschillende activiteiten rondom overgewicht en samenwerkingsverbanden rondom de jeugd en gezondheid. Naar aanleiding hiervan wil de gemeente Twenterand binnen de bestaande beleidsnetwerken activiteiten gaan initiëren of aansluiten op bestaande activiteiten. Op deze manier wil de gemeente Twenterand komen tot een mix aan activiteiten om overgewicht bij de jeugd aan te pakken. Zowel wethouders als beleidsambtenaren konden na afloop met veel bruikbare tips naar huis om met overgewicht binnen hun eigen gemeente aan de slag te gaan.

De bijeenkomst van Twente in Balans sloot mooi aan bij de conferentie 'Twente kiest voor gezond leven en werkt aan gezondheid', die later op de avond plaatsvond. Overgewicht is namelijk een prioriteit in het regionale beleid. De laatste jaren neemt overgewicht (bij kinderen) enorm toe. Uit onderzoek van GGD Regio Twente blijkt dat in 2007 19,8% van de kinderen op het basisonderwijs (ernstig) overgewicht heeft. Op het voortgezet onderwijs is dit 18,9%. Overgewicht is ongezond en kinderen die te zwaar zijn lopen een groter risico om bepaalde ziektes te krijgen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Daarnaast zijn er ook nog sociale gevolgen, kinderen met overgewicht worden bijvoorbeeld vaker gepest.

Kijk voor meer informatie op www.twenteinbalans.nl

Om het motto van de bijeenkomst 'Twente in de strijd tegen overgewicht' kracht bij te zetten, gooiden de Twentse bestuurders ook nog even letterlijk hun gewicht in de strijd! Staand op een wegende handpalletwagen aangeleverd door RAVAS Mobile Weighing (een bedrijf dat ook graag een bijdrage wil leveren aan het onder de aandacht brengen van overgewicht), leverde dit 864 kilo aan bestuurlijk zwaargewicht op.