Gemeente Emmen

project Vanzelfsprekend pakt taalachterstand aan


17 september 2008

De gemeente Emmen gaat samen met de provincie Drenthe en de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Coevorden een pilot uitvoeren gericht op het signaleren en aanpakken van taalachterstand bij 0 tot 4 jarigen. Het project heeft de naam Vanzelfsprekend gekregen. Voor dit project wordt een convenant afgesloten tussen het Rijk, de provincie en de 4 genoemde gemeenten. Alle partijen betalen mee om van dit project een succes te maken.

Het doel van de pilot Vanzelfsprekend is om het taalniveau van kinderen met een taalachterstand te verbeteren. Daarvoor bieden de gemeenten uiterlijk eind 2010 alle kinderen met een taalachterstand programmas aan van voorschoolse educatie. Tevens werken zij samen om een doorlopende leerlijn van voor- naar vroegschoolse educatie te realiseren. Alle kinderen, die dat nodig hebben, kunnen zo ook daadwerkelijk deelnemen.

Waarom taalstimulering?
Diverse onderzoeken laten zien dat het opleidingsniveau in Drenthe onder het landelijk gemiddelde ligt. Met name in de sociaal economisch zwakkere regios, zoals Zuidoost Drenthe/Veenkoloniën is er sprake van forse taalachterstanden.

Taal- en onderwijsachterstanden kunnen leiden tot teveel schooluitval in het voortgezet onderwijs/ middelbaar beroepsonderwijs en talenten kunnen zo verloren gaan.
Om als regio mee te blijven doen in de kenniseconomie moet het onderwijsniveau omhoog. De komende jaren wil de gemeente Emmen zich inspannen zodat elk kind, rekening houdend met de onderlinge verschillen, in ieder geval goed kan rekenen en de Nederlandse taal goed beheerst.