Vrije Universiteit Amsterdam

Gezinsgerichte dagbehandeling voor jeugddelinquenten


* Startdatum17-09-2008


* Tijd15.45


* LocatieAula


* TitelForensische dagbehandeling voor delinquente jongeren: een vergelijkend effect-onderzoek


* PlaatsAula


* SprekerR.E. Breuk


* Promotorprof.dr. Th.A.H. Doreleijers & prof.dr. N.W. Slot


* OnderdeelVU medisch centrum


* WetenschapsgebiedMedisch


* EvenementtypePromotie

In zijn proefschrift toont René Breuk aan dat jeugdige delinquenten profijt hebben bij een jeugdpsychiatrische dagbehandeling. Hij onderzocht of de dagbehandeling (FJD) effectiever is bij follow up vergeleken met de reguliere justitiële aanpak om algemene en geweldsdelicten te voorkomen, hoe het verblijven thuis gaat, het aantal dagen in een Justitiële jeugdinrichting (JJI) en het volhouden van school of werk. Daarnaast onderzocht hij of de dagbehandelingsgroep na de dagbehandeling in staat was internaliserende en ADHD symptomen, agressie en gezinsconflicten te verminderen.
Voor het onderzoek werden 37 jeugdige delinquenten en hun ouders na detentie verwezen naar een forensisch jeugdpsychiatrische dagbehandeling; zij werden vergeleken met 36 jeugdige delinquenten die na voorlopige hechtenis en care as usual (jeugdreclassering) geen psychiatrische behandeling kregen. Bij de dagbehandeling werden psychische klachten, agressie en gezinsconflicten gemeten door zelfrapportage en ouderrapportage voor én na de behandeling. De dagbehandeling kent twee fasen:een eerste fase met functionele gezinstherapie en een tweede fase met individuele behandeling gericht op het aanleren van sociale vaardigheden, agressiebeheersing en behandeling van psychiatrische stoornissen.
Na twaalf maanden follow up hadden de FJD jeugdigen vergeleken met de controle groep vaker een gunstige verblijfssituatie (85% vergeleken met 51%), hadden minder dagen in een JJI verbleven (41 vergeleken met 116 dagen), pleegden 40-50% minder geweldsdelicten en minder ernstige delicten gedurende twaalf maanden follow up. Meer jongeren van de FJD hielden school of werk vast (60% vergeleken met 41%). Algemene delict recidive verschilde niet tussen beide groepen.
Bij de dagbehandelingsgroep waren ADHD en internaliserende symptomen, agressie en gezinsconflicten verminderd na afloop van behandeling.