Algemene Onderwijsbond
Utrecht, 15-09-2008
EMBARGO tot dinsdag 16-9 15.15 uur
Overdreven optimisme in onderwijsbegroting
Er wordt geïnvesteerd in de kinderopvang, een groot deel van bezuinigingen op het mbo wordt geschrapt, er komt geld voor de lerarensalarissen. Op het eerste gezicht presenteert het kabinet een rustige onderwijsbegroting zonder grote bezuinigingen. Maar van forse onderwijsinvesteringen, zoals het kabinet het zelf graag voorstelt, is geen sprake. "Plasterk noemt onderwijs een prioriteit van dit kabinet, maar daar blijkt in de praktijk niets van," aldus Walter Dresscher, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond. "Uit de meerjarenramingen blijkt dat het aandeel van onderwijs in de rijksuitgaven daalt. Bovendien geeft het kabinet ook een steeds lager percentage van het bruto binnenlands product uit aan onderwijs."
Daling relatieve uitgaven onderwijs
Op basis van de meerjarenramingen voor de onderwijsbegroting, de rijksuitgaven en het verwachte bruto binnenlands product (bbp) blijkt dat het aandeel van de rijksuitgaven dat aan onderwijs besteed wordt met bijna een procent daalt. De onderwijsuitgaven als percentage van het bbp zakken twee jaar achterelkaar met -0,1 procent in 2010 en -0,2 procent in 2011. Dresscher: "Treurig als we kijken naar het huidige niveau van 5,1 procent, terwijl de rijke landen gemiddeld 5,8 procent van hun welvaart aan onderwijs uitgeven."
Lerarentekort loopt op
In de begroting suggereert minister Plasterk dat met het Convenant Leerkracht het dreigende lerarentekort ingedamd kan worden. "Op dat punt is de onderwijsbegroting overdreven optimistisch en suggereert dat het tekort aangepakt wordt", aldus Dresscher. "Het convenant is in de basis goed, maar de maatregelen komen laat op gang. Lessen vallen uit, vervangers zijn er nauwelijks. Ik verwacht dat de problemen volgend jaar nog groter zijn en zie niet hoe Plasterk op korte termijn extra leraren uit zijn hoed tovert."
Minister mist grip op veld
Naast de decentralisatie, met alle gevolgen vandien, kondigt het kabinet aan nu ook marktwerking in te voeren in het volwassenen- en tweede kans onderwijs. De eerdere openbare aanbesteding van inburgeringcursussen heeft geleid tot kwaliteitsverlies en ontslagen op roc's. In de politiek is veel discussie over de effecten van marktwerking in de publieke sector. De AOb vindt het daarom onverantwoord om zonder grondige evaluatie nu te beginnen met de aanbesteding van deze andere twee belangrijke onderwijstaken van mbo-scholen.