Veni, Vidi, Vici: hogere bedragen, ruimer voor hoogleraren, minder papierwerk vooraf
NWO past Vernieuwingsimpuls aan
NWO past de subsidies Veni, Vidi en Vici aan. Er komt meer geld voor excellente onderzoekers. De subsidies worden hoger, indienmogelijkheden voor hoogleraren zijn ruimer en er is minder papierwerk vooraf. Ook is er aandacht voor kennisbenutting, komen er meer mogelijkheden voor multidisciplinaire voorstellen en worden voorstellen uit verschillende gebieden met elkaar vergeleken. De veranderingen worden doorgevoerd naar aanleiding van een evaluatie over de afgelopen jaren. In november en december organiseert NWO voor onderzoekers een aantal voorlichtingsbijeenkomsten over de wijzigingen.
Meer en hogere subsidies
De Vernieuwingsimpuls is in 2007 positief geëvalueerd. Op grond hiervan heeft de minister geld beschikbaar gesteld voor de continuering en uitbreiding van het programma voor meerdere jaren. Door de verhoging van het jaarlijkse budget naar 150 miljoen euro kan NWO meer premies uitkeren en de individuele premies ophogen. De Veni-subsidie wordt verhoogd naar 250.000 euro (was 208.000 euro). Vidi-winnaars ontvangen 800.000 euro in plaats van 600.000 euro. En de subsidie voor Vici's wordt 1.500.000 euro ipv 1.250.000 euro.
Ruimer voor hoogleraren
Voor Vidi en Vici vervalt de beperking voor hoogleraren. Voorheen mochten hoogleraren geen Vidi aanvragen. En voor een Vici kwamen ze alleen in aanmerking als ze korter dan drie jaar hoogleraar waren.
Geen inbedding vooraf
Zeer ervaren onderzoekers hoeven vanaf nu pas afspraken te maken met een instituut of universiteit nadat ze te horen heeft gekregen dat ze een Vici krijgen. Tot nu toe moest een onderzoeker deze 'inbeddingsgarantie' vooraf regelen. Bij Veni en Vidi was dit al eerder afgeschaft.
Geen bijdrage van de instelling
Tot 2008 moest de instelling 33 procent van de subsidie betalen en NWO 67 procent. NWO betaalt vanaf 2008 het gehele subsidiebedrag. Deze eigen bijdrage is afgeschaft tegelijk met de overheveling van 100 miljoen euro van de universiteiten naar NWO.
Kennisbenutting
Nieuw is ook dat onderzoekers uit alle wetenschapsgebieden mogen ingaan op de impact of de relevantie van het onderzoek voor de samenleving en de industrie. Dit was tot nu toe alleen mogelijk in de technische wetenschappen. Als de onderzoeker geen zogeheten 'kennisbenuttingsparagraaf' heeft geschreven of als de paragraaf het oordeel slechter maakt, dan tellen alleen de bekende criteria 'kwaliteit van de onderzoeker' en 'kwaliteit van het voorstel'.
Multidisciplinaire voorstellen
Verder komt er een aparte lijn voor voorstellen die meerdere wetenschapsgebieden van NWO beslaan. Wetenschappers die dit soort multidisciplinair onderzoek willen gaan doen, kunnen hun voorstel indienen bij speciale gebiedsoverstijgende beoordelingscommissies.
Domeinpanels
In 2009 start een wetenschapsbrede beoordeling van aanvragen binnen drie zogeheten 'wetenschapsdomeinen'. Er komt een panel voor de alfa- en gammawetenschappen, een voor bètaonderzoek en een voor levenswetenschappen. De voorstellen zijn eerst door een gebied beoordeeld en gaan daarna door naar een domeinpanel. Dit nieuwe systeem geeft onderzoekers van verschillende gebieden meer vergelijkbare kansen dan voorheen.
Vernieuwingsimpulsvoorlichting
NWO organiseert op 6 november, 28 november en 16 december voorlichtingsochtenden en voorlichtingsmiddagen over de Vernieuwingsimpuls en aanverwante steunvormen. Onderzoekers kunnen zich gratis aanmelden voor een van de dagdelen Vernieuwingsimpulsvoorlichting via
Deadlines voor subsidievoorstellen
De deadlines voor de Vernieuwingsimpuls in 2009 zijn als volgt: Veni: 8 januari; Vidi: 3 maart; Vici vooraanmelding: 31 maart; Vici uitgewerkt: 1 september.
Veni, Vidi, Vici
De Vernieuwingsimpuls richt zich met drie persoonsgebonden subsidievormen op verschillende fasen in de wetenschappelijke carrière van onderzoekers: Veni (pas gepromoveerd), Vidi (ervaren) en Vici (zeer ervaren). Doel van de Vernieuwingsimpuls is vernieuwing van het wetenschappelijk onderzoek. Talentvolle, creatieve onderzoekers krijgen de gelegenheid hun onderzoek uit te voeren en zo in of door te stromen bij de wetenschappelijke onderzoeksinstellingen.
---
Nadere informatie bij:
- Dominique de Vet (Hoofd Voorlichting en Communicatie - NWO)
- t.: +31(0)70 344 05 45,
- David Redeker (woordvoerder NWO)
- t.: +31(0)70 344 07 14,
08-29
---
Perslijst:
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)
Afdeling Voorlichting en Communicatie
Postbus 93138
2509 AC Den Haag
Persvoorlichters:
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek