Ingezonden persbericht
PERSBERICHT (embargo tot 13.00 uur)
Utrecht, 16 september 2008
Reactie MOgroep Kinderopvang op de Miljoenennota
Nú kiezen voor kwaliteit én investeren in een langetermijnvisie
MOgroep Kinderopvang is blij verrast over de 300 miljoen extra in de begroting van OCW die het kabinet structureel uittrekt voor de kinderopvang. Het pleidooi om structureel meer te investeren in de kinderopvang blijkt gehoor te hebben gevonden. MOgroep Kinderopvang blijft echter ook pleiten voor een scherp onderscheid tussen professionele kinderopvang en de informele oppas en voor de ontwikkeling van een langetermijnvisie.
'Nederland is nog steeds bezig aan een inhaalslag als het om de kinderopvang gaat. Het is daarom onbegrijpelijk dat het kabinet vasthoudt aan één van de belangrijkste oorzaken van de budgetoverschrijding; de informele opvang (de zogenaamde 'opa- en omaregeling'). Als het aan het kabinet ligt blijft deze oppassubsidie via de kinderopvangtoeslag uitgekeerd worden. Dat is 'water naar de zee' dragen. De oppassubsidie hoort niet thuis in de Wet kinderopvang. Deze is bedoeld voor professionele kinderopvang met kwaliteitswaarborgen', zegt Ina Brouwer, voorzitter MOgroep Kinderopvang.
In de begroting is ruimte gecreëerd voor investeringen in de kwaliteit van de pedagogisch medewerkers, brede scholen, VVE, dagarrangementen en het tegengaan van de wachtlijsten. Initiatieven die MOgroep Kinderopvang van harte ondersteunt. Echter een integrale langetermijnvisie ontbreekt.
'Juist nu er sprake is van een inhaalslag is het van groot belang een helder perspectief te schetsen voor de langere termijn, inclusief een degelijk investeringsplan. In 2011 zal geen 35% maar tenminste 50% van de kinderen naar de kinderopvang gaan. De fase van afzonderlijke initiatieven, experimenten, versnipperd beleid en verschillende financieringsstromen is voorbij. Het wordt tijd dat Nederland een visie voor de langere termijn vaststelt waarbij Kinderopvang en Onderwijs in de praktijk op elkaar aansluiten ter wille van een rustiger dagritme voor ouders en kinderen', aldus Brouwer.
MOgroep Kinderopvang stelt voor om een Taskforce Kinderopvang/Onderwijs in te stellen met een breed gezelschap van mensen uit de praktijk. Deze Taskforce is nodig om te komen tot een samenhangend geheel van voorzieningen voor kinderen van 0-13 jaar. Een lange termijn visie, eenduidige financieringskaders en verregaande samenwerking tussen kinderopvang, peuterspeelzalen en onderwijs zorgen er straks voor dat ouders en kinderen te maken krijgen met één aanbod van eigentijdse dagarrangementen, bij voorkeur op één locatie.
Positief is dat het kabinet een onderzoek wil naar de mate waarin kinderopvang kan bijdragen aan arbeidsparticipatie. MOgroep Kinderopvang wil nog een stap verder gaan en pleit voor onderzoek naar de rol die kinderopvang heeft als ontwikkelingsinstrument voor kinderen.
De aangekondigde bezuinigingen, met name op het gebied van de gastouderopvang, gaan onverkort door. Door de drastische verlaging van het maximum te vergoeden uurtarief voor met name de gastouderopvang zullen ook kwalitatief goede gastouderbureaus en gastouders met jarenlange ervaring verdwijnen. Dit zal weer leiden tot langere wachtlijsten bij de reguliere kinderopvang. Het beleid is inconsistent en schept daardoor onzekerheid. MOgroep Kinderopvang staat op het standpunt dat alleen aantoonbaar professionele kinderopvang (gecertificeerde gastouder(s), -bureaus en kinderopvangorganisaties) in aanmerking komen voor de kinderopvangtoeslag. Alleen dan kan de kwaliteit en de toegankelijkheid van de professionele kinderopvang behouden blijven.
MOgroep Kinderopvang is de grootste brancheorganisatie voor de kinderopvang, waar ruim 75 % van de markt voor kinderopvang bij is aangesloten.
Perscontacten: Kyra van der Meulen, 06 51 78 45 84
---- --