Hoogleraren nemen Miljoenennota onder de loep
25e Symposium Na de Troonrede aan Universiteit van Tilburg
Mensen die na hun 62e blijven doorwerken krijgen een fiscale bonus, ouderen met een redelijk aanvullend pensioen gaan extra belasting betalen vanaf 2011. Het ontslagrecht wordt soepeler, de lasten worden met rond de 1 miljard euro verlicht. Dit zijn slechts enkele van de hoofdpunten uit de Miljoenennota 2009 waarop de Tilburgse economen Lans Bovenberg, Marcel Canoy, Kees Koedijk en Ton Wilthagen hun ongezouten visie geven tijdens het symposium Na de Troonrede, op 16 september in de aula van de Universiteit van Tilburg.
Na een live-uitzending van de traditionele Troonrede van de Koningin, betreden de Tilburgse hoogleraren het podium om de Rijksbegroting aan een kritische beschouwing te onderwerpen.
Lans Bovenberg, hoogleraar Economie en directeur van het onderzoeksinstituut Netspar, had zitting in de Commissie Bakker is expert op het gebied van vergrijzing en pensioenen. Marcel Canoy is chief economist bij onderzoeksinstituut ECORYS en hoogleraar op het gebied van de economie van de gezondheidszorg bij het Tilburg Law and Economics CentER aan de UvT. Kees Koedijk, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen en hoogleraar Finance, doet onderzoek naar financiering en belegging, waarbij het duurzaam en maatschappelijk beleggen de boventoon voert. Ton Wilthagen is hoogleraar institutionele en juridische aspecten van de arbeidsmarkt aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de UvT en programmaleider van het Tilburg Flexicurity Research Programme.
Onder leiding van moderator Esther van Rijswijk debatteren de hoogleraren met elkaar en met de zaal over 'hot issues' die met Prinsjesdag op tafel liggen, zoals flexibilisering, arbeidsmarktbeleid, de voorstellen van de commissie Bakker, effecten van de huizencrisis, Europese mededinging, vergrijzing en pensioenen. Esther van Rijswijk is onder meer econoom, journalist en debatanalist. Daarnaast schreef zij voor Elsevier en maakt zij deel uit van het economenpanel van BNR Nieuwsradio.
Onderdeel van het symposium is De Beste Vraag: de student die de beste vraag stelt aan het panel over de Miljoenennota, ontvangt hiervoor als beloning een geldbedrag. Op deze manier stimuleert de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen betrokkenheid van haar studenten bij de actualiteit en de rijksbegroting.
Het symposium Na de Troonrede vindt dit jaar voor de 25e keer plaats in Tilburg en is hiermee het oudste studentensymposium in Nederland. Organisator is het Tilburgse dispuut Kongsi, in samenwerking met de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Al 25 jaar doen de verschillende generaties binnen het dispuut waardevolle ervaringen op bij het organiseren van dit symposium, ervaringen die in hun latere loopbaan ook weer van pas komen. Het dispuut is er trots op dat het al zo'n lange tijd in samenwerking met de Universiteit van Tilburg een kritische noot kan leveren op de Miljoenennota.
Universiteit van Tilburg
Universiteit van Tilburg