Landelijke Studenten Vakbond


Onderwijsbegroting: doelstellingen niet ondersteund met investeringen

Utrecht, 16 september 2008 -- De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) heeft gemengde gevoelens bij de inhoud van de onderwijsbegroting. In de begroting staan gelukkig geen enorme bezuinigingen op het hoger onderwijs. De investeringen blijven echter ver achter bij de doelstellingen.

Een van de speerpunten van OCW is het drastisch terugdringen van de uitval en het verhogen van het rendement van het onderwijs. Ze stelt daarvoor het komende jaar echter maar 22,4 miljoen voor beschikbaar: dat is 38,47 per student. Lisa Westerveld, voorzitter van de LSVb: Als de minister denkt dat de uitval flink omlaag gaat doordat studenten een uur per jaar extra naar hun studieadviseur kunnen gaan, komt hij bedrogen uit. Alleen met échte investeringen gaat de kwaliteit van het onderwijs omhoog.

Het ministerie streeft er in de begroting zelfs naar dat het rendement op de universiteiten (in vier jaar de bacheloropleiding afgerond) van 45% in 2007 naar 70% gaat in 2014. Het rendement in het HBO moet van 77% (in 6 jaar de laatste drie jaar van de opleiding afgerond) naar 90% (in vier jaar de laatste 3 jaar van de opleiding afgerond). Daarvoor zijn enorme investeringen nodig, maar in totaal trekt het ministerie van OCW er tot 2013 slechts 142 miljoen voor uit.

Ook op andere gebieden stelt OCW ambitieuze doelstellingen, maar zet ze daar geen investeringen tegenover. Zo is, om taal- en rekenonderwijs op de lerarenopleidingen aan te pakken, over een periode van vier jaar 12 miljoen euro beschikbaar. Dit lijkt veel, maar per jaar per opleiding stelt dit niet heel veel voor: er zijn namelijk honderden lerarenopleidingen. Studiesucces voor allochtonen studenten vindt het ministerie ook heel belangrijk, op papier. De cijfers zeggen echter wat anders: er staat slechts 8 miljoen voor.

Ondanks dat er bijna een miljard aan investeringen bijkomen op de onderwijsbegroting, ziet de student daar weinig van. Sterker nog, het geld dat per student wordt uitgegeven daalt licht. Waar wél heel veel geld naartoe gaat zijn gratis schoolboeken en de kinderopvang, beide zon 300 miljoen. Om dat laatste te kunnen betalen werd onder andere een overschot op de studiefinanciering van 53 miljoen euro gebruikt.

Ten slotte vraagt de LSVb zich af wat de overheid eigenlijk verwacht van studenten. Uit de begroting blijkt dat studenten nu al gemiddeld zon 12 uur per week aan hun bijbaan besteden en 34 uur per week studeren, terwijl de begroting stelt dat het aantal studie-uren hoger moet komen te liggen. De werkweek van een gemiddelde student bestaat al uit zon 46 uur; moet dat echt veel langer worden?

Noot,