Stichting Natuur en Milieu

Reactie Natuur en Milieu op Prinsjesdag

15 september 2008 - Het kabinet moet de extra aardgasbaten niet gebruiken voor de schatkist, maar voor investeringen in een duurzame energievoorziening. Dat zegt Stichting Natuur en Milieu in reactie op de Miljoenennota. Gebruik deze energie uit het verleden voor de energie van de toekomst, zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. Verdubbel het bedrag voor duurzame energie en energiebesparing. In 2009 ontvangt het Rijk 14,1 miljard euro aan aardgasbaten, maar geeft het slechts 1,5 miljard euro uit aan energie en klimaat.

Uit de begroting blijkt dat het kabinet volstrekt niet doordrongen is van de urgentie van de milieuproblematiek, vindt Natuur en Milieu. Mirjam de Rijk: Er gaapt een groot gat tussen wat er nodig is en wat er gebeurt. De tijd dat je goede sier kunt maken met slechts 165 windmolens extra om het klimaatprobleem aan te pakken is echt voorbij.

Het Nederlandse aandeel duurzame energie (nu 2,8 procent) blijft flink achter bij een vergelijkbaar land als Denemarken (14 procent). Tegen die achtergrond is het schrijnend dat het minister Van der Hoeven niet lukt om de subsidies voor duurzame energie goed in te zetten en deze zelfs verlaagt. Terwijl het CDA vrijwel niets doet aan energiebesparing en duurzame energie, komen ze wel weer met kernenergie op de proppen. Erg ouderwets, aldus De Rijk.

Snellere wegenaanleg
Verkeer en Waterstaat hanteert het motto Sneller besluiten voor nu en later. Het blijkt hier vooral te gaan over het sneller aanleggen van wegen. Dat het klimaatprobleem een nieuwe kijk op mobiliteit vergt, leeft blijkbaar nog niet bij het ministerie van V&W. Ook de problemen met lucht en geluid krijgen nauwelijks aandacht.

Duurzaam consumeren
Het ministerie van LNV wil de milieuproblemen in de landbouw te lijf door consumenten aan te spreken op duurzaam consumeren. Dit miskent echter dat 80 procent van de Nederlandse landbouwproducten wordt geëxporteerd én het miskent dat mensen juist willen dat de overheid zorgt voor een duurzame productie. Mensen geven continu in enquêtes aan dat ze dit een taak van de overheid vinden.

Kleurenblind
Minister Cramer roept dat het goed gaat met het klimaatbeleid, maar de feiten liggen anders. De Milieubalans van deze week laat met gekleurde vakjes zien welke milieudoelen grote kans maken om te worden gehaald. Slechts vier van de 25 vakjes waren groen. Mirjam de Rijk: Deze minister is kleurenblind. Zij ziet blijkbaar groene vakjes waar rode staan.

Publicatiedatum: 16-09-2008