Kabinet op het goede spoor
16/09/2008 16:16
Bouwend Nederland
Bouwend Nederland heeft de Rijksbegroting 2009 getoetst op de besluitvorming en de investeringsagenda. Dat heeft geleid tot een positieve constatering dat ambities rond de groei van het spoor kunnen worden waargemaakt. Als het daar kan, dan moet het ook lukken om te komen tot effectieve besluitvorming en voldoende investeringen in wegen en woningen en andere aspecten van de fysieke infrastructuur.
Besluitvorming
Wat betreft de besluitvorming liggen er pasklare adviezen van de Commissies Elverding, Dekker en Ruding. Deze hebben een bijna niet te missen voorzet gegeven om de inspraak te verbeteren en tegelijkertijd de procedures te verkorten, om de regeldruk in de bouw te reduceren en om alternatieve financieringsvormen aan te wenden. Met deze Rijksbegroting heeft het Kabinet het doel echter nog niet weten te vinden.
Wat betreft het terugdringen van de administratieve lasten komt het Kabinet met een nieuw Plan van Aanpak Regeldruk, terwijl het bedrijfsleven eigenlijk alleen nog maar merkbaar resultaat zou willen zien.
Investeringen
Het Kabinet toont veel ambitie ten aanzien van de toekomstige inrichting van Nederland. Dan gaat het om het duurzaam en in voldoende mate voorzien in woningen, in voorzieningen en in bedrijventerreinen. Ook rond de fysieke beveiliging tegen het water liggen er nodige ambities. Verder is er de Nota Ruimte, maar ook het recent gepresenteerde programma Randstad 2040.
Bouwend Nederland juicht die ambitie van harte toe maar wijst wel op reële vraagstukken rond de plancapaciteit en de noodzaak voor integrale gebiedsontwikkeling. Wat Bouwend Nederland echt mist, is een financiële paragraaf in de vorm van een ruimtelijke investeringsagenda voor de langere termijn.
Stimulans
Om de gewenste ontwikkelingen aan ruimtelijke investeringen te helpen stimuleren denkt Bouwend Nederland aan het starten van 20 PPS-projecten (infra en gebiedsontwikkeling), aan het toepassen van het lage BTW-tarief van 6% op energiebesparende maatregelen (bestaande woningen en gebouwen) en het benutten van FES-gelden voor het realiseren van ruimtelijke kwaliteit.
Voor de toekomstige economie is het nodig, dat werk wordt gemaakt van de wijze waarop we in Nederland tot besluitvorming en investeringen kunnen komen. Waar het gaat om de fysieke infrastructuur van het Nederland van de toekomst moet het Kabinet ervoor waken, dat het niet blijft steken in goede bedoelingen.
http://www.bouwendnederland.nl