Nederlandse Politiebond


Kabinet neemt ONDERBEZETTING POLITIE niet serieus

De NPB vindt het bijzonder zorgelijk dat het kabinet in de Miljoenennota 2009 met een stalen gezicht vasthoudt aan het streven van 500 extra wijkagenten in 2011. De regering probeert op die manier een ambitieuze indruk te maken, maar gaat geheel voorbij aan de chronische onderbezetting binnen de basispolitiezorg en de opsporingsdiensten. Daar staan op dit moment al duizenden vacatures open. Een aantal dat de komende jaren nog flink zal stijgen, zowel door het vertrek van grote aantallen babyboomers als door een bezuiniging van honderd miljoen op de politiezorg.

In de Rijksbegroting voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wordt gemeld dat het kabinet besloten heeft flink te investeren in ´het prestatievermogen´ van de Nederlandse politie. Dit gebeurt onder andere door geld vrij te maken voor extra ´blauw op straat´(500 extra wijkagenten in 2010) en extra medewerkers in de opsporing (500 extra forensisch assistenten in 2011).

Vele honderden vacatures
Deze voorstelling van zaken suggereert dat alle korpsen momenteel ´op volle kracht´ werken aan zowel de basispolitiezorg als de opsporing. In de praktijk is daar geen sprake van en heeft ´het prestatievermogen' van de Nederlandse politie´ ernstig te lijden onder een al jarenlang voortdurende onderbezetting. Grote korpsen als Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en het Korps Landelijke Politiediensten moeten hun werk zien te doen terwijl er vele honderden vacatures openstaan in een enkel geval zelfs oplopend tot bijna duizend. Een onderbezetting van tien tot vijftien procent, die zich niet tot deze drie korpsen beperkt.

Opbranden politiemensen
De bezettingsproblemen doen zich met name voor bij het ´blauw op straat´ en bij de opsporingsafdelingen. De signalen die de NPB daarover ontvangt maken duidelijk dat het water de collega´s in deze functies zo langzamerhand ´tot aan de neus staat´. Zij hebben zich het afgelopen decennium al zeer loyaal getoond in hun bereidheid flink wat stappen extra te doen om het werk toch zo veel mogelijk gedaan te krijgen. De rek is er zo langzamerhand echter wel uit. Het kabinetsbeleid is een pover antwoord op deze ontwikkeling, die in toenemende mate leidt tot het opbranden van politieambtenaren.

Haagse blufpoker
Het met een royaal gezicht aankondigen van 1.000 extra politiemensen is niets meer dan een staaltje Haagse blufpoker. Als de huidige onderbe- zetting niet serieus wordt aangepakt, zal een dergelijke personeelsuitbrei- ding niet leiden tot een ´hoger prestatievermogen´ van de politie en dus ook niet tot de aangekondigde extra veiligheid in de wijken.

Arbeidsmarktpositie
De NPB moet helaas constateren dat het beleid van het huidige kabinet weinig bevorderlijk is voor de concurrentiepositie van de politie op de arbeidsmarkt. Tijdens de afgelopen CAO-ronde was de inzet van de NPB er onder andere op gericht om de beloning van het politiewerk structureel verbeterd te krijgen ten opzichte van het werk in de particuliere beveiligingssector. De NPB zal zich daar ook in de komende jaren hard voor blijven maken (betere vergoedingen voor onregelmatig werk, weekend- en piketdiensten).

Pensioengolf
De NPB kijkt er dan ook niet van op dat de korpsen al geruime tijd de grootste moeite hebben hun natuurlijke uitstroom te compenseren met de instroom van nieuwe medewerkers. De geringe belangstelling van het kabinet voor de arbeidsmarktpositie van de politie is zorgelijk, zeker gezien het feit dat de jaren waarin de meeste babyboomers met pensioen gaan nog moeten komen (vanaf 2012).

Bezuiniging van 100 miljoen
Daar komt nog eens bij dat het kabinet in het regeerakkoord voor de politiesector een bezuiniging van 100 miljoen euro heeft aangekondigd. De korpsen hebben elk een deel van dit bedrag toegewezen gekregen en zijn inmiddels plannen aan het maken voor kostenbesparingen. Uit de eerste plannen blijkt dat daarbij al gauw ook banen in de basispolitiezorg op de tocht komen te staan. Wat het kabinet met de ene hand geeft, wordt dus met de andere hand weer dubbel teruggepakt.

Conclusie: zoals de zaken er nu voorstaan, hoeven de burgers zolang dit kabinet regeert niet te rekenen op een betere politiezorg. Spijtig voor de burgers en voor alle politiecollega´s die op betere tijden hadden gehoopt!

In de aanloop naar de behandeling van de politiebegroting in de Tweede Kamer zal de NPB zijn bezorgdheid over het kabinetsbeleid uiten in een brandbrief aan de minister van BZK en aan de Tweede-Kamerleden.

Gepubliceerd op 16 september 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.