Nieuwe regeling chronisch zieken en gehandicapten

Dinsdag 16 september 2008, nummer 39

Nieuwe regeling chronisch zieken en gehandicapten

Het kabinet komt met een nieuwe regeling voor chronisch zieken en gehandicapten. Chronisch zieken en gehandicapten maken extra kosten in vergelijking met andere groepen en daarom vindt het kabinet inkomensondersteuning voor deze groep van belang.

Het wetsvoorstel tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten van staatssecretaris Bussemaker van VWS, minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris De Jager van Financiën is vandaag aan de Tweede Kamer aangeboden.

Tot nu toe was er de mogelijkheid om buitengewone uitgaven voor onder andere ziekten via de fiscus terug te krijgen. Maar slechts de helft van de groep chronisch zieken en gehandicapten maken gebruik van de aftrekpost buitengewone uitgaven. Velen voor wie de regeling is bedoeld maken er geen gebruik van, velen voor wie die niet is bedoeld, doen dat wel. Het kabinet hoopt met de nieuwe regeling de groep chronisch zieken en gehandicapten juist doelgericht te bereiken en zo financiële ondersteuning te bieden.

De huidige buitengewone uitgavenregeling vervalt met ingang van 1 januari 2009. Onder de buitengewone uitgaven vielen bijvoorbeeld brillen, tandartskosten, apothekerskosten en de eigen bijdrage Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

De nieuwe regeling ziet er als volgt uit:


1) een nieuwe forfaitaire regeling (toeslagenregeling) gericht op de doelgroep. Chronisch zieken en gehandicapten krijgen een vast bedrag per jaar, uitgekeerd door het CAK. Afhankelijk van de hoogte van de meerkosten en de leeftijd van de betrokkenen varieert het bedrag van circa 100 euro tot circa 450 euro per jaar. Ongeveer 1,8 miljoen mensen zal in aanmerking komen voor het vaste bedrag.


2) een verlaging van de eigen bijdrage AWBZ: er komt een algehele korting voor de eigen bijdrage AWBZ intramuraal en extramuraal. De eigen bijdrage voor mensen die in een instelling wonen en jonger zijn dan 65 jaar gaat met 16% omlaag, en voor mensen die ouder zijn dan 65 jaar met 8%. Voor mensen die extramurale AWBZ-zorg of thuiszorg krijgen gaat de eigen bijdrage met 33% omlaag. Dit wordt automatisch geregeld door het CAK. Deze verlaging wordt niet in het wetsvoorstel geregeld, maar bij algemene maatregel van bestuur. De verlaging van de eigen bijdrage voor intramurale zorg is kleiner dan voor extramurale zorg omdat mensen die in instellingen wonen ook slechts een deel van hun eigen bijdrage in aanmerking kunnen laten komen voor de buitengewonen uitgavenregeling.


3) Er blijft een beperkte fiscale regeling voor specifieke uitgaven bestaan. Hieronder vallen onder meer: voorgeschreven medicijnen, hulpmiddelen (met uitzondering van brillen), extra gezinshulp, vervoer van zieke of invalide, diëten op doktersvoorschrift en extra uitgaven voor kleding en beddengoed. Dit zal worden uitgevoerd door de belastingdienst.

De nieuwe fiscale regeling zal naar verwachting worden gebruikt door ongeveer een miljoen mensen. In 2007 maakten ongeveer 3,6 miljoen huishoudens gebruik van de regeling.

Voor de nieuwe regeling is 1,8 miljard euro beschikbaar: de compensatie bestaat uit de specifieke regeling voor chronisch zieken en gehandicapten (1,1 miljard). Daarnaast is er 700 miljoen beschikbaar voor het automatisch compenseren van ouderen en arbeidsongeschikten.

Noot voor redacties (