Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Nibud-rapport laat koopkrachtverlies zieken en gehandicapten zien

Het Kabinet oogstte voor de zomer een storm van kritiek, omdat veel chronisch zieken en gehandicapten zwaar getroffen zouden worden door de aftrekbeperking van ziektekosten. De vaste toeslagen die ze daarvoor terugkrijgen, wegen daar niet tegen op. Het Kabinet heeft daarom op Prinsjesdag een aangepast wetsvoorstel naar de Kamer gestuurd (Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten WTCG).

Dit voorstel betekent voor veel chronisch zieken en gehandicapten nog steeds een fors koopkrachtverlies in 2009, zo blijkt uit de eerste cijfers van het Nibud. De CG-Raad roept het Kabinet op om dit koopkrachtverlies te voorkomen. Dat moet zonder problemen kunnen, omdat onlangs is gebleken dat er 300 miljoen euro uit het BU-budget is overgebleven. Woensdag 17 september presenteert de CG-Raad de definitieve cijfers van het Nibud.

Koopkrachteffecten negatief

De CG-Raad heeft fundamentele kritiek op de voorstellen van het Kabinet. Nu al blijkt uit de eerste doorberekeningen van het Nibud dat veel mensen met een inkomen tussen het minimum en modaal er op achteruit gaan. De ingreep in de fiscale regeling Buitengewone Uitgaven pakt vooral slecht uit voor mensen met hoge zorgkosten en een inkomen tussen het minimumloon en modaal. De belangrijkste resultaten op een rij:


* Alleenstaanden met een Wao-uitkering en alleenstaanden met een inkomen rond het minimumloon gaan er 3% op achteruit
* Paren met een inkomen rond het minimumloon gaan er 2,5 tot 4% op achteruit

* Alleenstaande ouderen met een pensioen tussen de 5.000 en 15.000 euro (die zorg krijgen via de Wmo) gaan er 2% op achteruit
* Paren met een aanvullend pensioen tussen 10.000 en 30.000 euro gaan er 0,5 tot 3% op achteruit

* Gehandicapten in instellingen gaan er tussen 0,2% en 2% op achteruit

Inkomenseffecten slechte afbakening

Een probleem van de nieuwe regeling is dat niet iedereen die recht op compensatie heeft, kan worden bereikt. Dit hangt samen met de afbakening. Dan krijgen mensen dus geen toeslag. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met spierziekten, zeldzame aandoeningen en bepaalde vormen van reuma. In dat geval zijn de koopkrachteffecten nog negatiever dan hierboven vermeld. Mensen lopen dan 250 tot 450 euro per jaar mis.

Negatieve effecten zijn in werkelijkheid groter!

Het Kabinet heeft een handig foefje uitgehaald. De ingreep in de BU wordt deels gefaseerd ingevoerd. Dat zorgt in 2009 voor koopkrachtplaatjes die niet de structurele situatie weergeven. De echte effecten worden pas zichtbaar in 2011. Deze zijn voor inkomens tot modaal vaak 2% slechter dan voor 2009.


* De nieuwe Wet Tegemoetkoming chronisch zieken en mensen met een handicap (WTCG): wat gaat er veranderen? (PDF-document)

(Geplaatst: 16 september 2008)

---