Ministerie van Buitenlandse Zaken

BZ begroting: Een actief buitenlands beleid biedt Nederland kansen

16-09-2008 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Samen werken aan Nederland stopt niet bij de landsgrenzen. Wat elders in de wereld gebeurt, raakt ons allemaal. Dáárom voert het kabinet een actief buitenlands beleid: om Nederlanders maximaal te laten profiteren van de kansen die zich voordoen in een geglobaliseerde wereld. Maar ook vanwege de uitdagingen van onze tijd: armoede en ongelijkheid, klimaatverandering, energieschaarste, terrorisme, mensenhandel, voedselcrisis.

Die problemen houden we niet aan onze grens tegen; ze vragen om een gezamenlijke aanpak. Daarbij richten we ons allereerst op internationale organisaties: als alle spelers op het wereldtoneel, en met name ook de grote spelers, zich houden aan de internationaal overeengekomen spelregels, biedt dat ons zekerheid en bescherming. We investeren ook in bondgenootschappen met landen die onze waarden en normen delen: de trans-Atlanstische relatie, de NAVO, gelijkgezinde landen elders. Juist om samen op te komen voor onze verworvenheden, en een antwoord te bieden op de verschuivende machtsverhoudingen in de wereld. Een sterke Europese Unie is daarvoor een noodzakelijke voorwaarde.

Inzetten op een wereldwijd klimaatakkoord
Klimaat en energie vragen bij uitstek om internationale oplossingen. Het kabinet zal de komende klimaattop in Kopenhagen aangrijpen om te komen tot nieuwe ambitieuze klimaatdoelstellingen. In het coalitieakkoord is afgesproken dat voor het stimuleren van hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden 500 mln. wordt uitgetrokken in de periode 2008 tot en met 2011. Een betrouwbare energievoorziening is essentieel voor economische groei en ontwikkeling. Daarbij zullen we onze bronnen moeten diversifiëren, niet alleen om aan onze klimaatdoelstellingen te voldoen, maar ook uit buitenlandspolitieke overwegingen: we moeten onze externe energieafhankelijkheid terugbrengen.

Meer geld voor mensenrechten
Ook het komend jaar gaan we op volle kracht door met het bevorderen van mensenrechten wereldwijd. Bijzondere aandacht gaat uit naar de rechten van kinderen, vrouwen en homoseksuelen. Onze vertegenwoordigingen in het buitenland ondernemen steeds meer. Daarom zal het Mensenrechtenfonds worden verhoogd.

Actief meewerken aan een slagvaardig Europa
In 2009 is het twintig jaar geleden dat de Muur viel. De val van het communisme heeft Europa veranderd. Hechter gemaakt. Nederland heeft de intensieve samenwerking met andere landen nodig. Het kabinet werkt daarom actief aan een slagvaardige en democratische Unie. Een Europa, dat dáár waar we samen moeten optrekken om tot oplossingen te komen, doelgericht en efficiënt kan werken. Zoals bij klimaat en energie. Samenwerking met onze Europese partners is ook nodig voor onze welvaart en voor onze veiligheid. Samen in de strijd tegen criminaliteit, illegale migratie en het terrorisme. Nederlanders hebben veel aan Europa. Daarom zet het kabinet in op een herkenbaar Europa met een duidelijk gezicht, in Nederland en in de wereld. De nieuwe spelregels in het verdrag van Lissabon helpen daarbij.

Werken aan veiligheid en stabiliteit in Afghanistan De ISAF-operatie in Afghanistan zal ook in 2009 veruit de grootste en meest risicovolle crisisbeheersingsoperatie zijn waar Nederland aan zal deelnemen. In Uruzgan blijven we, samen met ruim veertig ander landen, ook in 2009 de Afghanen steunen bij de opbouw van hun land. Veiligheid en opbouw gaan hand in hand. Nederland investeert in onderwijs, gezondheidszorg, landbouw en de aanleg van wegen. Maar vooral ook in de Afghanen zelf.

Investeren in ontwikkeling
Werken aan vrede, veiligheid en ontwikkeling in de wereld is ook een Nederlands belang. Ook in 2009 zal het kabinet gezamenlijk met kracht bijdragen aan het realiseren van de Millennium Ontwikkelingsdoelen. Dat betekent: investeren in fragiele staten, zodat ze niet terugvallen in conflict en uit de armoede worden getrokken; inzetten op gezondheid en rechten van vrouwen; en meer aandacht voor economische groei en de verdeling van welvaart. Dat is niet een zaak voor het kabinet alleen. Ontwikkelingssamenwerking is immers een zaak van iedereen. Het Kabinet streeft daarom naar nieuwe vormen van samenwerking.

Een betere dienstverlening aan Nederlandse burgers en bedrijven in het buitenland
Het kabinet zet zich ook in het buitenland in voor onze burgers en bedrijven. De invoering van biometrie in reisdocumenten en visa in 2009 levert een bijdrage aan het handhaven van de openbare orde en veiligheid. De consulaire dienstverlening zal profiteren van een nieuw informatiesysteem waardoor informatie sneller over landsgrenzen en tijdzones heen kan worden uitgewisseld tussen de Nederlandse vertegenwoordigingen en Den Haag.

Internationaal Cultuurbeleid: Extra geld voor design, mode en architectuur
Het kabinet stelt meer geld beschikbaar voor design, mode en architectuur. In totaal gaat het om een bedrag van 12 miljoen voor de periode 2009-2012, afkomstig van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en OCW. Het Ministerie van Buitenlandse zaken zet de komende jaren in op grootschalige manifestaties in het buitenland zoals de viering van 400 jaar betrekkingen Nederland en New York in 2009 en de culturele hoofdstad van Europa, Ruhr 2010. Ook komt er 2 miljoen extra voor cultuur en ontwikkelingssamenwerking.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Wetsvoorstel en Memorie van Toelochting BZ begroting

Website Prinsjesdag 2008