RMU: Werken en leven; samen in balans

16/09/2008 15:15

Reformatorisch Maatschappelijke Unie

EMBARGO TOT DINSDAG 16 SEPTEMBER 2008, 15.15 UUR

PERSBERICHT REACTIE RMU OP PRINSJESDAG

RMU: Werken en leven; samen in balans

Arbeidsparticipatie is de rode draad van Prinsjesdag 2008. Het motto van het huidige regeerakkoord is 'Samen werken, samen leven'. Dit motto lijkt evenwicht en diepgang te bieden, maar het dreigt terug te zakken naar het oude motto 'Werk, werk en nog eens werk'. Wat de RMU betreft ligt de nadruk in de plannen van het kabinet voor 2009 namelijk te veel op werk als betaalde arbeid. De RMU roept op om te zoeken naar een gezonde balans tussen werken en leven.

De vakorganisatie RMU is positief over plannen van het kabinet om in 2009 de lasten te verlagen voor zowel werknemers als bedrijven. Een verantwoorde loonontwikkeling kan daarop het antwoord zijn van de sociale partners. Om hiervoor draagvlak te krijgen roept de RMU op de lonen over de hele linie te matigen.


1. Werknemers: koopkrachtverbetering, loonmatiging en het kostwinnersgezin.

a. Positief is dat de voorgenomen verhoging van de BTW in 2009 niet door gaat. Daardoor zou de inflatie met 0,5 procent toenemen en de koopkracht voor grote groepen onder druk komen te staan. Ook de inzet om de ww-premie te verlagen heeft een gunstig effect op de koopkrachtontwikkeling.

b. De RMU kan begrip opbrengen voor de oproep van het kabinet om hier een verantwoorde loonontwikkeling tegenover te zetten. Het draagvlak voor matiging wint aan kracht als deze over de hele linie, dus ook aan de top, plaatsvindt.

c. Werkenden met een niet-werkende partner raken vanaf 2009 geleidelijk het belasting-voordeel kwijt waarmee de zogeheten heffingskorting kan worden overgedragen. De RMU roept het kabinet op om deze maatregel alsnog terug te draaien. Op termijn betekent deze maatregel voor een kostwinnersgezin jaarlijks een verlaging van hun besteedbaar inkomen met 2.000 Euro.


2. Arbeidsparticipatie & 'Bosbonus': verhef betaald werk niet tot enige norm.

a. De plannen voor 2009 leggen te eenzijdig de nadruk op betaalde arbeid. Hiermee wordt geen recht gedaan aan andersoortige bijdragen aan de samenleving in de vorm van vrijwilligerswerk of mantelzorg. De RMU maakt zich zorgen over de eenzijdige waardering voor individuele zelfontplooiing.

b. De miljoenennota pleit voor sociale samenhang en aandacht voor Jeugd en Gezin. De RMU ondersteunt dit pleidooi maar wijst er op dat dit niet strookt met een doorgeschoten aandacht voor arbeidsparticipatie. Symptomatisch is dat zelfs dit kabinet nog spreekt over onbenut arbeidspotentieel als het gaat over ouderen, vrouwen en allochtonen.

c. Een zogenoemde Bosbonus wordt voorgesteld voor doorwerken na 62 jarige leeftijd. Het effect van de factor 'geld' wordt hierbij wellicht overgewaardeerd. De RMU heeft vragen bij de effectiviteit van deze maatregel. Energie steken in het vergroten van de arbeidsparticipatie van 55- tot 65-jarigen lijkt beter.

d. De Bosbonus houdt geen rekening met diversiteit van groepen op de arbeidsmarkt en met hen die werkloos zijn. Waar het gaat om fysieke belasting en arbeidsduur zijn er relevante verschillen. Een koppeling van de Bosbonus aan het aantal dienstjaren vindt de RMU daarom eerlijker.


3. Werkgevers: innovatie, lastenverlichting en lagere regeldruk

a. Voor het eerst sinds 2003 dalen de lasten voor het bedrijfsleven. De inzet om een lastenverlichting van 1 miljard euro te bieden vindt de RMU een goed signaal.

b. Er is 500 miljoen euro gevonden voor extra investeringen in innovatie. De RMU vindt dat een goede impuls. Overigens blijven de overheidsuitgaven aan innovatie procentueel achter bij de VS en landen in Scandinaviƫ.

c. Voornemens om de administratieve lasten te verminderen juichen wij toe. Het zou, anders dan in voorgaande jaren, goed zijn als dit tot resultaten gaat leiden die voor ondernemers waarneembaar zijn.





http://www.rmu.org