CSO: Ouderen komen er bekaaid af
16/09/2008 15:11
CSO (Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties)
In de Miljoenennota staan veel maatregelen die de lasten van de vergrijzing afwentelen op de schouders van ouderen. Maatregelen als het invoeren van de zogenaamde 'houdbaarheidsbijdrage' en het versoberen van het basispakket van de zorgverzekering zijn hier voorbeelden van. De ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM, verenigd in de CSO, vinden dat ouderen er bekaaid af komen. De CSO vertegenwoordigt samen ruim 550.000 leden.
De CSO mist samenhang op het gebied van ouderenbeleid. Door het invoeren van een versnipperde reeks maatregelen, worden ouderen steeds meer op zichzelf terug geworpen. Er wordt aan een heleboel knoppen gedraaid, die allemaal op elkaar inwerken, zonder dat de totale effecten voor ouderen duidelijk zijn.
Arbeid
De CSO vindt het terecht dat de arbeidsparticipatie bevorderd moet worden. Het is een goede zaak dat positieve prikkels worden gegeven om doorwerken na je 62e te stimuleren. Het voordeel wordt uitgekeerd in de vorm van een heffingskorting. Dat is het meest voordelig voor de hogere inkomens. Lage inkomens profiteren hier onvoldoende van. Daarnaast vindt de CSO het relevanter maatregelen te nemen die zorgen dat de arbeidsparticipatie toeneemt in de groep ouderen onder de 62.
Koopkracht
De CSO maakt zich ernstig zorgen over de koopkracht van 65-plussers. De indexatie voor aanvullende pensioenen wordt door het kabinet te rooskleurig ingeschat. Ook worden de gevolgen van de herziening van de regeling tegemoetkoming buitengewone uitgaven niet meegenomen in de koopkrachtplaatjes. Omdat nog niet helder is wat de inkomenseffecten precies zijn, wil de CSO dat de afschaffing van de regeling tegemoetkoming buitengewone uitgaven wordt uitgesteld.
Houdbaarheidsbijdrage
De Bos-belasting, waarbij 65-plussers met een flink aanvullend pensioen AOW-premie gaan betalen, gaat niet door. In plaats daarvan gaan mensen met een hoog pensioen meer belasting betalen. Hiermee dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten. Dat lijkt rechtvaardig, maar het is de vraag of de kosten van de vergrijzing moeten worden afgewenteld op alleen deze groep ouderen. De CSO vindt dat iedereen in Nederland moet bijdragen aan het opvangen van de kosten van de vergrijzing.
AWBZ
In de VWS-begroting wordt gemeld dat per januari 2009 1,1 miljard bezuinigd wordt op de begeleidingsfunctie in de AWBZ. Vele tienduizenden ouderen worden hier de dupe van, omdat ze hun begeleiding geheel of gedeeltelijk verliezen. De pijn wordt juist gevoeld door die ouderen die beginnend dementerend zijn, of ouderen die thuis wonen met een stapeling van kleinere beperkingen. De CSO vindt het onaanvaardbaar dat bezuinigd wordt, zonder dat de effecten onvoldoende bekend zijn, terwijl een steeds groter beroep wordt gedaan op eigen verantwoordelijkheid van mensen en er elders onvoldoende passende maatregelen genomen zijn.
De invoering van een eigen bijdrage voor de begeleidingszorg en de invoering van een vermogenstoets van de AWBZ pakken ook voor ouderen zeer negatief uit.
Basispakket zorgverzekering
Geneesmiddelen die nu vergoed worden vanuit het huidige basispakket van de zorgverzekering, worden dat straks niet meer. Denk bijvoorbeeld aan slaapmedicatie. De CSO vindt het onbegrijpelijk dat medicatie waar mensen niet zonder kunnen van de een op de andere dag niet meer vergoed worden. Zij pleiten dan ook voor een overgangsregeling. Van die medicatie die voor kortdurend gebruik wordt voorgeschreven, vindt de CSO dat die helemaal niet uit het basispakket van de zorgverzekering gehaald moet worden.