NEN


Standpunt minister Klink over screening

dinsdag 16 september 2008, 09:39

Minster Klink is door de Gezondheidsraad en het RVZ geadviseerd over screening. In juli jl. stuurde hij een kaderbrief naar de Tweede Kamer met zijn standpunt.

In de brief schrijft hij dat het vooral gaat om de balans tussen het recht van de burger om zelf te kunnen kiezen voor screening en de bescherming van die burger tegen de risico's die dit met zich meebrengt. Hierin speelt regulering van kwaliteit en veiligheid een grote rol. Zelftesten vallen in de categorie van producten voor screening. Begin 2008 is de NEN-subcommissie 'Zelftesten' opgericht. (bron: www.minvws.nl)

Standpunt minister Klink
Kern van het standpunt van de minister is dat de burger zelf moet kunnen beslissen of hij zich laat testen. Om deze keuze te kunnen maken moeten tests aan een aantal eisen voldoen. Daarnaast moet men goed geïnformeerd worden door:

* patiënten- en consumentenorganisaties, professionals, verzekeraars, werkgevers en de overheid te wijzen op de adviezen van de Gezondheidsraad en de RvZ;

* bestaande informatie op het Internet over het bevolkingsonderzoek dat de overheid aanbiedt uit te breiden en te verbeteren;
* algemene informatie op de websites van het RIVM te stimuleren (www.kiesbeter.nl en het Centrum voor Bevolkingsonderzoek);
* bestaande informatie over het eigen aanbod van de overheid op internet uit te breiden en te verbeteren;

* te onderzoeken hoe specifieke informatie over bewezen effectieve en ineffectieve screening kan worden verkregen en gecommuniceerd. De minister belooft binnen een jaar te komen met een plan voor de Tweede Kamer.

Zelftesten
Zelftesten zijn producten die verkrijgbaar zijn bij de apotheek, drogist en/of via Internet. De consument kan de test thuis uitvoeren en de uitkomst zelf interpreteren. Er zijn veel testen op de markt, zoals zwangerschapstesten en testen op hiv en darmkanker. Bij deze testen is de kwaliteit van het product van wezenlijk belang. De veiligheid en kwaliteit van zelftesten is geregeld in het Besluit in-vitro diagnostica (IVD-besluit), dat gebaseerd is op de Europese Richtlijn 98/79/EG voor in-vitro diagnostica. Deze eisen zijn vrij algemeen van aard en gelden voor alle IVD-producten.

NEN & Zelftesten
De minister wil de mogelijkheden onderzoeken om algemene normen te stellen aan aanbieders van screenings. Deze aanbieders kunnen zich onderscheiden door aan die normen te voldoen en zich te laten certificeren. Zo kan een keurmerk ontstaan waar de consument houvast aan heeft.

NEN is verheugd over dit standpunt. Begin 2008 is de groep 'Zelftesten' opgericht, die bestaat uit belanghebbende partijen (waaronder aanbieders, testhuizen en het RIVM) die afspraken willen maken om de kwaliteit en veiligheid te bevorderen. De groep 'Zelftesten' vertegenwoordigt Nederland op Europees en internationaal niveau. In augustus is een voorstel ingediend om de norm NEN-EN-ISO 15197 'In vitro diagnostische beproevingssystemen - Eisen voor bloedglucose monitoringsystemen voor zelftesten ten behoeve van het reguleren van diabetes mellitus' te herzien. Doel van dit voorstel is een norm te ontwikkelen die nog meer kan bijdragen aan de veiligheid en kwaliteit van bloedglucosemeters.

Meer informatie
Voor vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel kunt u contact opnemen met Saliha Lalout, telefoon (015) 2690 431 of e-mail saliha.lalout@nen.nl.