Ingezonden persbericht


Koninklijk Horeca Nederland sceptisch over Miljoenennota

Woerden, 16 september 2008. Vandaag heeft het kabinet de begroting voor 2009 gepresenteerd. Volgens minister Bos van Financiën blijft Nederland financieel en economisch gezond ondanks een afkoelende economie en stijgende inflatie. Koninklijk Horeca Nederland is sceptisch over de begroting. "Voorzichtigheid is geboden. De incidentele lastenverlaging voor 2009 krijgen we in 2010 als lastenstijging keihard terug", zegt directeur Lodewijk van der Grinten van Koninklijk Horeca Nederland

Lastenverlaging
Volgens de begroting worden de lasten voor bedrijven in 2009 lager. Onder andere door de verhoging van de mkb-winstvrijstelling in de inkomstenbelasting en de belastingaftrek voor ondernemers en eindelijk een verlaging van de WW-premies. Daarnaast zullen bedrijven profiteren van een incidentele meevaller in de zorgpremies. Koninklijk Horeca Nederland is blij met deze verlichting. Zeker afgezet tegenover de stijging van de inkoopprijzen van voedsel en energie maar ook gemeentelijke leges en heffingen waar horecaondernemers zich de afgelopen periode mee geconfronteerd zagen. "Toch dienen we gematigd kritisch te zijn over deze zogenaamde lastenverlaging", zegt Van der Grinten. "De verlaging van de werkgeversbijdrage van de zorgpremies is eenmalig. Dat betekent dat ze weer zullen stijgen in 2010 en 2011. Horecaondernemers moeten zich dus niet rijk rekenen".

Regeldruk en administratieve lasten
Ook deze keer heeft het kabinet het in de begroting over het terugdringen van regeldruk en het toegankelijker maken van de overheid. Eén van de speerpunten van Koninklijk Horeca Nederland. Helaas blijkt de praktijk weerbarstiger dan de ambities. Tot nu toe heeft het kabinet slechts 6% reductie gerealiseerd van de beoogde 25%. En de verwachting voor 2009 is niet bepaald hoopvol. "Dat komt doordat digitalisering van overheidsdiensten onvoldoende van de grond komt", zegt Van der Grinten. "Zo kunnen vergunningverleners en handhavers nog steeds geen gebruik maken van gezamenlijke databases". Volgens de directeur van Koninklijk Horeca Nederland blijven de regeldruk en administratieve lasten veroorzaakt door lagere overheden ook een groot zorgpunt. Door allerlei gescheiden projecten, waar niemand de regie over voert, blijven structurele resultaten uit. "Dit is niet meer uit te leggen naar onze achterban", aldus Van der Grinten.

Alcohol en jongeren
Als het aan het kabinet ligt krijgen gemeenten met de komst van de nieuwe Drank- en Horecawet volgend jaar meer bevoegdheden voor toezicht op de verkoop van alcohol aan jongeren. Volgens Koninklijk Horeca Nederland hoeft verschuiving van landelijk (VWA) naar lokaal toezicht niet negatief te zijn. Dat past in ons streven om de invloed van overheden zoveel mogelijk terug te dringen en te 'trechteren'. Cruciaal is wel dat er geen beleids- en interpretatieruimte komt op lokaal niveau. Dit om ongelijkheid en willekeur te voorkomen. Met de verschuiving van toezicht kunnen gemeenten ook meteen werk maken van het aanpakken van overmatig alcoholgebruik in verenigingsverband en vooral in de illegale horeca.

Loonontwikkeling
In de begroting wordt verder gesproken over een verantwoorde loonstijging om onze concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland te waarborgen. Volgens het kabinet is het onverstandig om de lonen met meer dan 3% te laten stijgen ten opzichte van 2008. Koninklijk Horeca Nederland is het daar mee eens. De loonontwikkeling horeca voor 2009 is al vastgelegd in onze algemeen verbindend verklaarde CAO: een gewone periodieke verhoging als daar aanspraak op is, 1,50% per 1 juli 2009 en een eindejaarsuitkering van 1,25% als de werknemer gedurende het hele jaar 2009 bij de werkgever in dienst is.

|                                                                    |
|Noot voor de redactie -