Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zorgaanbieder Valent schrijft niet in op aanbesteding huishoudelijke hulp regio Leiden

Circa 600 ouderen en gehandicapten verliezen hun vertrouwde thuishulp

Katwijk, 15 september 2008 ­ De Raad van Bestuur van Valent heeft besloten niet in te schrijven op de aanbesteding voor huishoudelijke hulp in de Leidse regiogemeenten (Leiden, Oegstgeest, Voorschoten, Leiderdorp en Alkemade). Het gevolg hiervan is dat circa 600 ouderen en gehandicapten vanaf 1 januari 2009 niet meer de vertrouwde thuishulpmedewerker van Valent over de vloer krijgen. Daarnaast heeft dit besluit personele gevolgen voor circa 40 medewerkers van Valent en 100 Alphahulpen, die op freelancebasis voor Valent de thuiszorg verzorgen voor ouderen en gehandicapten in de Leidse regiogemeenten. De Cliëntenraad van Valent heeft met pijn in het hart positief geadviseerd.

Met ingang van 2007 moeten gemeenten de huishoudelijke hulp voor hun inwoners openbaar aanbesteden. Dit houdt in dat elke organisatie in de EU die deze dienstverlening aanbiedt een offerte mag inleveren. Wie een offerte indient, moet voldoen aan criteria die de gemeenten hebben vastgesteld. De eisen van de Leidse regiogemeenten hebben vooral betrekking op de maximale prijs voor huishoudelijke hulp. De gemeenten hebben er namelijk belang bij om huishoudelijke hulp zo goedkoop mogelijk in te kopen. Zij ontvangen van de rijksoverheid een vast budget. Als gemeenten geld overhouden, mogen zij dat naar eigen inzicht aan andere zaken besteden. De gemeenten in de Leidse regio hebben zich bij de aanbestedingsprocedure laten begeleiden door een bedrijfskundig adviesbureau.

Gemeenten willen hulp voor ouderen en gehandicapten veilen Het grootste gedeelte van de huishoudelijke hulp voor ouderen en gehandicapten willen de gemeenten inkopen voor een maximum van ¤ 21 per uur. De gemeenten hebben daarbij bovendien gekozen voor een zogenaamd veilingmodel, dat bijna nergens in Nederland wordt toegepast. Dit model houdt in dat aanbieders van huishoudelijke hulp voor iedere nieuwe cliënt tegen elkaar moeten opbieden, waarbij het uurtarief van ¤ 21 het maximum is. De aanbieder die de laagste uurprijs biedt, maakt de meeste kans. Zorgorganisatie Valent kan onder deze voorwaarden niet de kwaliteit en betrouwbare dienstverlening leveren die zij noodzakelijk acht voor de kwetsbare doelgroep van ouderen en gehandicapten. Medewerkers van Valent zijn goed opgeleid en voldoen aan strenge kwaliteitscriteria (volgens HKZ-normen). Er is bovendien sprake van een grote krapte op de arbeidsmarkt voor huishoudelijke hulpen. Deze kwaliteit heeft zijn prijs. De Raad van Bestuur van Valent heeft daarom ­ na overleg met de Cliëntenraad en de OR ­ besloten af te zien van inschrijving. Meedoen aan de aanbesteding zou namelijk tot gevolg hebben dat verlies zou worden geleden op elk uur huishoudelijke hulp voor ouderen en gehandicapten.

Gevolgen voor cliënten en personeel
Omdat Valent niet inschrijft op de aanbesteding moeten de gemeenten er nu voor zorgen dat de cliënten van Valent, circa 600 ouderen en gehandicapten in de Leidse regio, vanaf 1 januari 2009 een andere huishoudelijke hulp krijgen. Valent verzorgt de huishoudelijke hulp in de gemeenten Leiden, Leiderdorp, Alkemade en in Oegstgeest en Voorschoten al voor en groot aantal jaren. Daarnaast heeft het besluit personele consequenties. De afdeling Huishoudelijke Hulp voor de Leidse regio moet worden opgeheven. Hier werken circa 40 vaste medewerkers en 100 Alpha-medewerkers op freelancebasis. De medewerkers zijn inmiddels persoonlijk geïnformeerd. In samenwerking met de vakbonden werkt Valent aan een sociaal plan.

Valent kan niet meedoen aan prijzencircus
"Wij hebben dit besluit tegen al onze gevoelens in moeten nemen", zegt Corine Houtzagers, voorzitter van de Raad van Bestuur van Valent. "Maar het is voor de continuïteit van onze organisatie onverantwoord als we meedoen aan het prijzencircus dat de gemeenten nu voor ogen hebben. We hebben alle mogelijke scenario's doorgenomen en hebben overlegd met commerciële partijen zoals schoonmaakbedrijven, om toch de continuïteit van zorg aan onze cliënten te kunnen waarborgen. Echter, in geen van de andere scenario's was er de mogelijkheid om op verantwoorde wijze de huishoudelijke hulp te leveren met de kwaliteit en de betrouwbaarheid waar wij als Valent voor staan. Wij hebben op diverse manieren geprobeerd om de gemeenten te overtuigen dat concurrentie op prijs ten koste gaat van de kwaliteit. Hieraan is op geen enkele wijze gehoor gegeven. Wij betreuren het ten zeerste dat de gemeenten ons dwingen om deze keuze te maken en zien met lede ogen aan dat ouderen en gehandicapten die recht hebben op goede zorg hiervan de dupe worden."

Meer aanbestedingen op komst
Op dit moment loopt er ook een procedure voor de gemeenten Katwijk en Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen. Hier verzorgt Valent op dit moment de huishoudelijke hulp. Valent weet nog niet of ze meedoet aan deze aanbesteding. Valent beraadt zich hier op. Binnenkort start ook de aanbesteding voor Haarlem en Wassenaar. De voorwaarden zijn nog niet bekend.

Valent
Valent biedt zorg en hulp thuis en in verpleeg- en verzorgingshuizen aan ouderen, mensen met een handicap en langdurig zieken. Daarnaast kunnen ouders met jonge kinderen terecht bij het consultatiebureau en biedt Valent advies door maatschappelijk werk voor mensen met problemen, advies over dieet en voeding en kunnen leden gebruik maken van allerlei gemaks- en welzijnsdiensten. Valent is onderdeel van de ketenorganisatie WWZ-Mariënstaete-Valent. WWZ-Mariënstaete-Valent telt ruim 3800 medewerkers. De organisatie is werkzaam in de gehele Duin- en Bollenstreek inclusief Wassenaar, Voorschoten en Leiden. In totaal heeft Valent bijna 1400 plaatsen/bedden in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Wat betreft de thuiszorg heeft Valent in 2007 ruim 400.000 uur Verzorging en Verpleging en bijna 550.000 uur Hulp bij het Huishouden aan haar cliënten verleend.

Noot voor de redactie,