NIOD
15.9.2008
Evelien Gans spreekt bij oprichtingsbijeenkomst van Jacob Israel de Haan Stichting
De schrijver/dichter/journalist/jurist/onderwijzer Jacob Israël de Haan (1881-1924) heeft tijdens en na zijn leven tot veler verbeelding gesproken. Op 23 september wordt de De Haan Stichting opgericht tijdens een bijeenkomst in het Museumcafé Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129 in Amsterdam (16-19 uur). NIOD medewerkster Evelyn Gans zal spreken over 'Jakob Meijers worsteling met Jacob Israël de Haan: een duistere haat-liefde verhouding'
Jacob Israel de Haan was behalve een begaafd man ook een excentrieke figuur. Zijn levensloop vertoont alle daarbij behorende grilligheid. Van vrome jood werd hij socialist, ooit schrijver van homo-erotische romans zocht hij toch zijn toevlucht in een ordentelijk huwelijk, van vurig zionist ontwikkelde hij zich tot een zo onverbiddelijk criticus van het Joods Nationaal Tehuis dat zionisten hem als een volksverrader vermoordden.
Deze grilligheid leeft voort in zijn nagedachtenis. Terwijl hij terecht wordt beschouwd als een vroege voorvechter van homoseksualiteit (de hartenkreet 'naar vriendschap zulk een mateloos verlangen' op het homomonument is van zijn hand), vereert de strengste joodse orthodoxie hem als een heilige (enkele jaren geleden nog werd zijn naam aangeroepen bij een wegblokkade ter heiliging van de Sabbath in Tel Aviv).
Zo iemand verdient een vriendenkring. In 1952 werd een De Haangenootschap opgericht met coryfeeën als Garmt Stuiveling, Wim J. Simons, Jaap Meijer, Jac. Van Hattum, Johan Polak en Sonja Witstein. Dit stierf een stille dood, maar wij willen het opnieuw tot leven wekken. Op 23 september richten we een nieuwe De Haan Stichting op die als doel heeft leven en werken van deze bijzondere schrijver onder de aandacht te brengen en de studie van zijn persoon en activiteiten te bevorderen. Direct daarna is de eerste studiebijeenkomst. Want Jacob Israël de Haan verdient vanwege zijn culturele en historische betekenis onze voortdurende aandacht.
Programma
16.00 uur Opening en welkom
Marita Mathijsen: Jacob Israel de Haan tussen Tachtigers en Negentigers
Evelien Gans: Jakob Meijers worsteling met Jacob Israël de Haan: een duistere haat-liefde verhouding
Gert Hekma: Hoe homoseksueel is de Haan?
Johan Goossens: Sam en Joop of de kuise uranist.
17.10 Pauze
17.30 Vervolg programma
Sjoerd Faber: De Haan als rechtskundige
Ludy Giebels: Verdwaald in Palestina
Discussie
18.15 Borrel
Datum: dinsdag 23 september, 16-19 uur
Plaats: Museumcafé Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129, Amsterdam
Voorzitter: Marita Mathijsen
Toegang: gratis