Nr. 154
15 september 2008
Klushuizen in de aanbieding
Rotterdam ziet in klussers pioniers die impuls geven aan wijk
Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) heeft vanochtend de campagne voor de verkoop van de vierde ronde kluswoningen ingeluid. Dit deed hij door folders uit te delen aan forenzen op het Centraal Station. De klushuizen worden aangeboden tegen een sterk gereduceerde prijs en staan deze keer in de wijken Bloemhof, Vreewijk, Tarwewijk, Hillesluis, Charlois, Tussendijken en het Nieuwe Westen. Het gaat om 29 panden met achterstallig onderhoud die de gemeente heeft aangekocht. Kopers moeten de woningen volledig opknappen en er zelf gaan wonen. Met dit initiatief wil de gemeente het opknappen van oude woningen en de betrokkenheid van Rotterdammers bij hun woning én buurt stimuleren.
Het is de vierde keer in ruim twee jaar tijd dat de gemeente klushuizen verkoopt. De belangstelling voor dit project is nog steeds groot. Alle huizen uit eerdere rondes in mei 2006, januari en november 2007 hebben een koper gevonden. Inmiddels zijn de eersten van de 114 klussers die eerder een of meer oude woningen kochten hun nieuwe woning ingetrokken. De grootste groep nieuwe eigenaar-bewoners zijn personen tussen de 26 en 40 jaar oud, doorstarters op de woningmarkt en middelbaar of hoger opgeleid. Vaak werken zij in creatieve beroepen. 1/3 van de kopers komt van buiten Rotterdam. Daarom is besloten om dit jaar de campagne niet alleen op Rotterdammers te richten maar ook op forenzen. De komende week wordt geadverteerd in bussen, metro's en trams en worden folders uitgedeeld op Rotterdam Centraal. Ook zal de gemeente adverteren op funda.nl.
Klussers geven wijk nieuwe impuls
Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft geconcludeerd dat klushuizen één van de weinige effectieve instrumenten is om de eenzijdige sociaal-economische bevolkingssamenstelling van probleemwijken te doorbreken. Ook blijkt het verbouwen een band te scheppen tussen bewoners. Wethouder Hamit Karakus is van mening dat het stimuleren van de sociale structuur en betrokkenheid van bewoners bij hun woning en wijk van wezenlijk belang is om de verbetering van woningen ook op de langere termijn te waarborgen. Hij verwacht dat de kopers van deze woningen op verschillende manieren de wijk een nieuwe impuls kunnen geven. "Deze pioniers met durf zijn waardevol voor de stad en kunnen veel voor Rotterdam betekenen. Zo zie ik in de kopersvereniging een prima basis voor een 'ouderinitiatief' waarbij ouders hun kinderen gezamenlijk aanmelden op een zwarte school."
Wallisblok
De voorloper van het klushuizenproject, het Wallisblok in Spangen, wordt inmiddels een jaar door de eigenaars bewoond. De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV), een innovatieplatform voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied van wonen, die dit project geëvalueerd heeft, noemt de 'weggeefwoningen voor de creatieve klasse' een buitengewoon geslaagd experiment voor zowel de bewoners als de gemeente. Van het Wallisblok is ook een documentaire-film gemaakt die een goed beeld geeft van de verschillende fasen van dit renovatieproject. Vier huishoudens/bewoners worden in de documentaire gevolgd. De film is vanaf vandaag te zien in het City Informatiecentrum aan de Coolsingel 197. Het Wallisblok is zelfs genomineerd geweest voor de World Habitat Awards 2008. Deze prijs van de Building and Social Housing Foundation is bestemd voor praktische en innovatieve oplossingen voor huidige woningbehoeften en problemen in de wereld. Het Wallisblok eindigde als een van de tien finalisten.
Karakteristieke panden
De opknaphuizen zijn gebouwd in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. De bouwkundige staat is redelijk en de funderingen zijn goed. Het zijn vaak karakteristieke panden met bijzondere details. De huizen maken vaak deel uit van bouwblokken die - met hulp of dwang van de gemeente - als geheel worden opgeknapt. De aangekochte ruimte mag alleen gebruikt worden voor bewoning of een combinatie van wonen en werken. Kopers moeten de nieuwe woning zelf gaan bewonen, uiterlijk een jaar na de aankoop en voor de duur van minimaal twee jaar. Voor de relatief lage aankoopprijs wordt wel iets teruggevraagd. Mensen zijn verplicht de woning van buiten en binnen op te knappen. Voor nieuwe potentiële kopers wordt zaterdag 4 oktober van 10.00 tot 17.00 uur een kijkdag gehouden. Vervolgens zijn er op 7 en 8 oktober informatieavonden.
Geïnteresseerden in een opknaphuis kunnen een kluskrant opvragen via www.rotterdam.nl/169huizen of ophalen bij het City Informatiecentrum van de gemeente, Coolsingel 197. Voor de kijkdag en de informatieavonden is aanmelden niet nodig.
Noot voor de redactie (
Gemeente Rotterdam