Gemeente Oldenzaal


Gemeente Oldenzaal gaat duurzaam inkopen

gepubliceerd op : 15-9-2008

De gemeente Oldenzaal heeft vandaag op uitnodiging van Natuur en Milieu Overijssel de deelnameverklaring van het programma Duurzaam Inkopen ondertekend.

Daarmee spreekt de gemeente de intentie uit om duurzaamheidscriteria mee te laten wegen bij de aanschaf van producten en diensten. Hierbij staat structurele aandacht voor milieu-, energieaspecten en eerlijke handel voorop.

De gemeente Oldenzaal zette samen met de gemeenten Borne, Dalfsen, Hellendoorn, Hof van Twente, Losser, Wierden, Rijssen-Holten, Tubbergen en Twenterand haar handtekening onder de deelnameverklaring. Dat gebeurde in het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal. In totaal maken nu 18 van de 25 gemeenten in Overijssel serieus werk van duurzaam inkopen.Inmiddels zijn er al ruim 158 deelnemers aan het programma, waaronder 114 gemeenten, 2 milieudiensten, 10 provincies, 19 waterschappen, 14 rijksoverheden en 2 andere organisaties.

Oldenzaal en duurzaam inkopen

De gemeente Oldenzaal koopt al enkele producten duurzaam in. Zo wordt gebruik gemaakt van Fair Trade koffie in het stadhuis, is al het kopieerpapier gemaakt van FSC-gecertificeerd hout en is de elektriciteit die wordt verbruikt volledig opgewekt uit Nederlandse windenergie. Bovendien worden bij de op handen zijnde aanbesteding van de catering in het stadhuis eisen gesteld voor duurzame inkoop. Ook bij de aanbesteding van nieuwe lichtmasten in de Eektestraat, Ossemaatstraat en de Oliemolenstraat is rekening gehouden met duurzaamheid. Dimverlichting, de duurzaamheid van de materialen en energiebesparende maatregelen zijn enkele voorbeelden daarvan. In de nabije toekomst wordt bij elke aanbesteding bekeken of er criteria voor duurzaamheid opgenomen kunnen worden.

De Nederlandse overheden kopen jaarlijks voor 40 miljard euro in, variërend van bijvoorbeeld kopieerpapier tot aan bouwmaterialen. Daarom kunnen de overheden met duurzaam inkopen een belangrijke bijdrage leveren aan de verkoop van producten en diensten van bedrijven die duurzaam produceren.

Jan de Vrieze, directeur van Natuur en Milieu Overijssel, is verheugd met de ondertekening. "Wij hopen dat de overige gemeenten volgen. Alleen dan kan de landelijke doelstelling van 75% duurzame inkoop in 2010 worden gehaald. Duurzaam inkopen is een kwestie van doen. Er zijn tegenwoordig voldoende duurzame producten voorradig".