FNV wacht met looneis eerst Najaarsoverleg af
15/09/2008 16:38
FNV Vakcentrale
De FNV formuleert de looneis voor 2009 pas na het Najaarsoverleg. Komend jaar staan voor Nederlands grootste vakcentrale o.a. (flex) werk en koopkracht centraal in de cao-onderhandelingen. "Maar", zegt FNV's cao-coördinator Wilna Wind, "voor koopkracht is niet alleen een looneis bepalend, maar ook overheidslasten. Daarom wachten we liever eerst de resultaten af van het overleg tussen kabinet en sociale partners."
Daarmee breekt de FNV met een traditie. Sinds de oprichting - 32 jaar geleden - presenteerde de vakcentrale de dag voor Prinsjesdag haar concept-looneis. Wind: "Misschien een historische beslissing, maar ons arbeidsvoorwaardenbeleid bestaat gelukkig uit heel wat meer dan alleen een looneis." Zij doelt daarmee o.a. op de vakbondsbrede inspanningen voor decent work. In normaal Nederlands: gewoon goed werk.
Onderdeel hiervan is dat de FNV via het cao-overleg de positie van flexwerkers wil verbeteren. IJzers die bonden in het vuur willen leggen zijn: beperking van het aantal flexbanen en gelijke beloning voor gelijk werk. Streven naar economische zelfstandigheid door het tegengaan van superkleine, vaak slecht betaalde deeltijdbanen, waarvan je er wel drie moet hebben om te kunnen overleven. Voor ZZP-ers wil de FNV minimumtarieven vaststellen.
In haar arbeidsvoorwaardenbeleid kondigt de vakcentrale ook aan te blijven lobbyen tegen klakkeloze invoering van marktwerking. Bonden zullen cao-instrumenten gebruiken om de negatieve effecten voor werknemers zoveel mogelijk te beperken.
Hoewel niet nieuw, legt de FNV bij de cao-onderhandelingen ook voor komend jaar een zwaar accent op scholing. Het beste middel om de arbeidsparticipatie te verhogen.
FNV-bonden blijven ook inzetten op afspraken die de balans tussen werk en privé kunnen verbeteren. Hoewel aarzelend op gang gekomen, wil de FNV het bevorderen van afspraken over thuiswerk met kracht voortzetten.
Volgend jaar onderhandelen de FNV-bonden over 400 cao's die betrekking hebben op 2,5 miljoen werknemers. Dit jaar staan er nog zo'n 200 (voornamelijk kleine) cao's op de rol voor in totaal een half miljoen werknemers.
http://www.fnv.nl