Gemeente Gouda


Het Raetsel is opgelost! (12-9-2008)

Het is nu wetenschappelijk bevestigd: de in 2007 opgegraven skeletresten in de Jeruzalemkapel zijn van Gijsbert Willemz Raet, de stichter van de Jeruzalemkapel. De uiteindelijke resultaten van alle specialistische onderzoeken, gecombineerd met de archeologische gegevens wijzen uit dat het echt de botten van Raet zijn. Wethouder Arnout Menkveld: "De Jeruzalemkapel is al een bijzondere cultuurhistorische schat van Gouda. Het is namelijk de enige nog bestaande Jeruzalemkapel in Nederland.

Maar nu vastgesteld is dat de overblijfselen van de stichter van deze kapel hier begraven waren en gevonden zijn, hebben we wel een heel bijzonder verhaal!" Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 13 september geeft stadsarcheoloog Maarten Groenendijk een toelichting op het onderzoek en is het graf ook te bezichtigen.

onderzoek

Er zijn diverse specialistische onderzoeken uitgevoerd naar de opgegraven botten, waarvan het koolstof- onderzoek (C-14) het belangrijkste is. De hoeveelheid koolstof in het bot geeft aanwijzingen over het jaartal van overlijden. Dat is nu bepaald op "ergens tussen 1440 en 1470". Dat is eigenlijk iets te oud, als je bedenkt dat Raet volgens zijn eigen grafsteen in 1511 is overleden. Een gelijktijdig onderzoek naar het stikstofgehalte (de N14/N15-waarden) in de botten toont echter aan dat Raet veel vis heeft gegeten. Koolstof uit die vis is in zijn lichaam bewaard gebleven, wat de koolstofdatering heeft beïnvloed.

Graf van Raet

Het graf en de botten zijn tijdens archeologisch onderzoek in de schoolmeesterswoning naast de Jeruzalemkapel gevonden. De stoffelijke resten lagen in een kuil, naast het eigenlijke graf. Vermoedelijk zijn deze herbegraven. De schoolmeesterswoning is gebouwd op de fundamenten van het rechthoekige deel van de Jeruzalemkapel. Dit deel is omstreeks 1790 afgebroken. De stoffelijke resten van Gijsbert Raet worden waarschijnlijk herbegraven in het eigenlijke graf. Het graf wordt dan ook zichtbaar gemaakt. Bijvoorbeeld door er een glazen plaat overheen te leggen, met een kistje met het botmateriaal. De originele grafsteen van Raet is te zien in MuseumgoudA. Misschien krijgt deze steen weer een plek in de kapel. Tegen de muur of op de vloer, inclusief replica's van de koperen platen die er bij horen. De originele koperen platen zijn in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Cultureel en Haven Kwartier

In 2004 heeft de gemeenteraad van Gouda het projectprogramma Cultureel en Haven Kwartier vastgesteld. Met de projecten wil de gemeente de historische binnenstad aantrekkelijker maken voor de bewoners van Gouda en bezoekers. Het cultuurhistorisch erfgoed is daarbij een belangrijke pijler. De vondst van het graf van Raet na 495 jaar geeft het cultureel kwartier weer een diepere dimensie. Voor meer informatie, kijk op www.gouda.nl/chk.


---