Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nationale Collecteweek Nierstichting van 14 tot en met 20 september

RUIM 75.000 VRIJWILLIGERS ZAMELEN TIJDENS COLLECTEWEEK GELD IN

VOOR DOORBRAKEN IN DE STRIJD TEGEN NIERZIEKTEN

Bussum, 26 september 2008 - Ruim 75.000 vrijwilligers van de Nierstichting gaan van 14 tot en met 20 september van deur tot deur tijdens de Nationale Collecteweek. De Nierstichting bestaat 40 jaar en grijpt dit jubileumjaar aan om extra geld in te zamelen voor het realiseren van doorbraken in het voorkómen en de behandeling van nierziekten. Met dat doel voor ogen zetten tienduizenden enthousiaste collectanten alles op alles om zo veel mogelijk geld voor de Nierstichting op te halen.

Tienduizenden Nederlanders hebben nieren die niet goed functioneren. Door een aangeboren afwijking, een ontsteking of een nierbeschadiging. In de campagne voor de Collecteweek staan drie nierpatiënten centraal, die als geen ander weten wat het betekent om een nierziekte te hebben. Uit hun verhalen - te lezen op de website van de Nierstichting, www.nierstichting.nl - blijkt welke impact een nierziekte heeft, wat het betekent te moeten wachten op een donornier of er juist één te hebben. Zoals de kleine Zoë, waarbij nierkanker wordt geconstateerd wanneer zij een half jaar oud is. Als gevolg daarvan worden haar nieren verwijderd. Op 3-jarige leeftijd, krijgt het meisje een nier van haar moeder Ariadne. "Het was alsof ik haar voor de tweede keer het leven gaf. Zoë is nu acht jaar en ontwikkelt zich uitstekend. Ze kan goed meekomen met leeftijdsgenoten, heeft haar zwemdiploma gehaald en zit op balletles!" In de collecteweek- campagne bedanken Zoë en de andere nierpatiënten de mensen alvast voor hun gift én de vrijwilligers die namens de Nierstichting collecteren.

Nierfalen is onomkeerbaar
De Nierstichting bestaat dit jaar 40 jaar. Een periode waarin zij zich onvermoeibaar heeft ingezet voor een betere kwaliteit van leven voor nierpatiënten. Nierfalen is een sluipend en onomkeerbaar ziekteproces en een medicijn tegen nierziekten bestaat niet. Voor nierpatiënten met ernstig nierfunctieverlies bestaan op dit moment slechts weinig opties: dialyse, niertransplantatie of de dood. "Dat klinkt misschien hard, maar helaas is dit wel de harde realiteit", zegt Paul Beerkens, algemeen directeur van de Nierstichting. "Dialyse is een levensreddende behandeling, maar erg zwaar en ingrijpend. Eigenlijk is dialyse geen leven, maar óverleven. Een niertransplantatie is in principe de beste oplossing, maar er is nog steeds sprake van een groot tekort aan orgaandonoren. Bovendien is de verwachting dat het aantal nierpatiënten sterk zal stijgen. Daarom willen we in de komende jaren krachtige stappen voorwaarts zetten en doorbraken realiseren in de strijd tegen nierziekten."

Doorbraken

Zo spant de Nierstichting zich meer dan ooit in voor een structurele oplossing voor het grote tekort aan donornieren en staat ook de vroegtijdige opsporing van nierziekten hoog op de agenda. Bovendien wil de Nierstichting dat getransplanteerde nierpatiënten binnen vijf jaar in aanmerking komen voor celtherapie. Een therapie die ervoor zorgt dat een donornier beter én langer functioneert, zodat patiënten minder snel opnieuw een transplantatie hoeven te ondergaan. Verder steunt de Nierstichting onderzoek naar de ontwikkeling van de draagbare en - op termijn misschien wel - implanteerbare kunstnier met als doel de kwaliteit van leven en de overlevingskansen van nierpatiënten structureel te verbeteren.

Collectanten gezocht
De Nierstichting roept iedereen op zich via www.nierstichting.nl als collectant aan te melden en in de derde week van september met een collectebus van deur tot deur te gaan; alleen, met een vriend, vriendin of familielid. Beerkens: "Door een aantal uur vrije tijd op te offeren, leveren onze vrijwilligers een onbetaalbare bijdrage aan het werk van de Nierstichting. Wij hopen dat veel mensen het voorbeeld van deze ruim 75.000 collectanten volgen!"

Voor meer informatie kunt u de website van de Nierstichting raadplegen: www.nierstichting.nl


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht