NMBS

Station Antwerpen-Centraal: centraal in de stad

13/09/2008

Dit weekend speelt het station Antwerpen-Centraal een centrale rol in het bruisende stadsleven. Zaterdagavond verwelkomt de Antwerpse spoorwegkathedraal 1000 internationale congresdeelnemers van de Universiteit Antwerpen voor een afscheidsreceptie. Zondagnamiddag nodigt Tango Ferrocarril iedereen uit voor een tangomatinee op de marmeren vloer van de monumentale stationshal.

In Antwerpen-Centraal stappen dagelijks meer dan 50.000 reizigers in en uit de trein. Maar evenementen lokken extra bezoekers die ervoor zorgen dat het station een centrale rol speelt in de Metropool. Zo kunnen op zondag 14 september bezoekers een tangodanspasje wagen in de statige stationshal. Het dansgezelschap Alma Ardiente organiseert om 16 uur een tangonamiddag. Tot 20 uur baadt het station in Argentijnse sfeer.

Antwerpen-Centraal is ook gegeerd als congresruimte. Zo blaast de Vlaamse Jeugdraad eind november verzameling in Antwerpen-Centraal voor meer dan 500 deelnemers. In nauw overleg met Flanders Congres Center verhuurt NMBS-Holding vergaderruimte voor een internationale bijeenkomst van ingenieurs.

Ook het winkelcentrum van het station pakt regelmatig uit met originele initiatieven. Zo vindt op het binnenplein aan de goudwinkels een heus driedaags filmfestival plaats. Op 24-25-26 oktober kunnen filmliefhebbers gratis genieten van films rond het thema treinen.

Van 19 november tot 3 december staat in het winkelcentrum een heel verrassende piano. Een klasse concertvleugel brengt werken van grote klassieke componisten helemaal zelfstandig. Dankzij een volautomatisch systeem blijft de piano van s morgens tot s avonds onvermoeibaar bezig.