Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

UTRECHT UITFEEST
Grootse opening culturele seizoen met een autovrije binnenstad

Op Culturele Zondag 14 september vindt alweer de 11e editie plaats van de grootse opening van het Utrechtse culturele seizoen: het Utrecht Uitfeest. Na het succes van vorig jaar is ook deze zondag weer Autovrij waardoor publiek cultuur kan snuiven zonder benzinedampen! En: de toegang tot de Open Huizen is gratis!

Samen met Autovrij
Net als vorig jaar hebben het Utrecht Uitfeest en de Autovrije Zondag hun krachten gebundeld. Het Utrecht Uitfeest wil haar bezoekers kennis laten maken met de cultuur in Utrecht. De Autovrije Zondag wil bezoekers kennis laten maken met andere vormen van mobiliteit om bewuster hun vervoerskeuze te maken. Het Stadhuisplein wordt voor deze gelegenheid omgedoopt tot het Utrechtse Luchtplein. Op een ludieke manier wordt hier aandacht gevraagd voor schonere Utrechtse Lucht. Op het Moreelseviaduct en in de Catharijnebak vinden allerlei alternatieve vervoersactiviteiten en workshops plaats in het kader van de Autovrije Zondag. Meer informatie is te vinden op www.utrecht.nl/autovrijezondag.

Open Huizen kernprogramma
De kern van het Utrecht Uitfeest zijn de open huizen waarbij bijna alle culturele instellingen van Utrecht een gratis programma aanbieden: van popconcerten tot tentoonstellingen, van workshops tot films. Dit jaar doen er maar liefst 125 instellingen mee! Tijdens dit Utrecht Uitfeest is er ook van alles te beleven op pleinen en bruggen in de binnenstad zoals muziek en theaterspektakel.

Lancering Utrecht Uitburo
Op zondagmiddag om 17.00 uur wordt met een spetterend programma op het Domplein het Utrecht Uitburo officieel gelanceerd. Het Utrechts Uitburo is een service- en marketingorganisatie die tot doel heeft zo veel mogelijk mensen te stimuleren uit te gaan in cultureel Utrecht.

Van opera tot cultfilm
Traditiegetrouw start het Utrecht Uitfeest om 11.00 uur met het Oudegracht Operaconcert. Anthony Heidweiller e.a. zingen de sterren van de hemel bij de Geertebrug. Om 12.00 uur starten het Open Huizen programma en de activiteiten op de pleinen. De afsluiting van het Utrecht Uitfeest is natuurlijk de Drijf In, de populaire Open Lucht Bioscoop i.s.m. het Nederlands Film Festival. De Nederlandse film Tiramisu is dit jaar het filmisch toetje.

vervoer
Bezoekers van het Utrecht Uitfeest kunnen het beste met het openbaar vervoer of de fiets komen. Vanaf diverse transferia rondom de stad kan men makkelijk overstappen op openbaar vervoer. In het autovrije gebied is er naast ruimte voor de fiets, ook de mogelijkheid om gebruik te maken van alternatief vervoer zoals fietstaxi's, elektrische karretjes, bus, tram of een rondvaartboot.

Vanaf eind juli is het concrete programma van de Open Huizen bekend en staat het op www.uitfeest.nl.



Ingezonden persbericht