Ingezonden persbericht

Broek in Waterland, 8 september 2008.

Persbericht.

FOTO-EXPOSITIE JUAN JOSÉ ISLAS EN BEELDENEXPOSITIE KARIN BEEK.

Van zaterdag 13 september t/m zondag 2 november 2008 vinden in de Waterland Art Gallery exposities plaats met fotografie van Juan José Islas en bronzen beelden van Karin Beek.
De galerie en beeldentuin zijn gevestigd aan het Roomeinde 13, een 17e-eeuws houten Rijksmonument te Broek in Waterland, 6 km ten noorden van Amsterdam,
en zijn elk weekend geopend van 11.00 tot 17.00 uur en op afspraak.
Los van de exposities zijn foto's, beelden, keramiek en sieraden van Karin Beek, Fredie Kok, Eric Claus, Heleen Levano, Tineke van Gils, Piet Jan Blauw, Doris Pappenheim, Henny Borstlap, Olaf Klijn en Alexander Sarkis Abajian in een gevarieerde collectie in stock opgenomen.

JUAN JOSÉ ISLAS, "Exorable" - "Exorabilis", Entreaty, Pitiful, Tender, that can be persuaded or moved by pleading, from orare to beseech.

Juan José Islas wil de toeschouwers door middel van zijn foto's situaties laten zien, die niet bij de realiteit van alledag horen, maar een op zichzelf staande wereld vormen, waarin werkelijkheid en fictie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Zijn modellen lijken voortdurend met hun anonimiteit bezig te zijn, terwijl hun lichamen deel uit maken van een aantal interactieve momenten in de omgeving.
Juan: "Fotografie is voor mij een innerlijke dialoog over mensen en hun meest intieme emoties met als resultaat de confrontatie tussen dualiteit, twijfels en kwetsbaarheid. Mijn modellen vertolken geen dwazen of slachtoffers maar zij laten hun tegenstrijdige zijden zien in een steeds chaotischer wereld waarin het collectieve geen controle meer heeft.
Uiteindelijk is de overwinning op de dood en op het leven zelf het laatste doel oftewel de intensiteit op het scherp van de snede"

Juan José Islas werd in Mexico - Stad geboren. Na zijn opleiding op de toneelschool vanaf 1976 tot en met 1980, koos hij voor een opleiding als danser in de moderne dans. In 1983 begon hij choreografieën te maken en één jaar later won hij de eerste prijs in Mexico voor zijn choreografie "The Dinner" .
In 1985 kreeg hij een aanmoedigingsprijs als danser van de Mexicaanse president en kort daarna richtte hij zijn eigen dansgroep op, waarmee hij tot en met 1988 gedanst en stukken voor gemaakt heeft. In dat jaar ontving hij een studiebeurs, verstrekt door het Goethe - Instituut en het ITI -UNESCO in Duitsland.
Vanaf 1989 tot en met 1998 was hij werkzaam als danser, docent en choreograaf bij verschillende dansscholen en dansgroepen in Nederland en Denemarken.
In 1996 begon hij met fotografie en in de jaren daarna ontwikkelde hij zich als een autonoom
fotograaf door middel van zijn fotocollecties. Zijn foto's zijn in diverse plaatsen geëxposeerd.
In 2003 met als thema "Every Body is Perfect" bij Fotogalerie Lichtzone in Groningen, daarna tijdens de collectieve kunstmanifestatie van de Atelier Route van de Oostelijke Eilanden en tijdens het Culinaire Festival Food & Faces in Amsterdam. In 2004 in de Galerie de Vrijplaats in Amsterdam, in de Apothiki Gallery op Pharos in Griekenland, het Nederlandse Instituut in Athene, zowel in "de Ruimte" bij de Ateliers van Gent, als bij de ABC Treehouse Gallery te Amsterdam en opnieuw in Fotogalerie Lichtzone in Groningen. In 2005 in de Oosterkerk te Amsterdam, in de ABC Treehouse Gallery en in Galerie Art Chambers te Amsterdam.
In 2006 in de Centrale Bibliotheek te Haarlem en daarna in het filiaal daarvan in Haarlem-Noord.
In 2007 fototentoonstelling met als thema: "Perfect Sorrow" in de Galerie de Opsteker
te Amsterdam en in December expositie in het ART-Event 2007 te Antwerpen.
Voor het eerst maakte hij twee video's waarin twee verschillende modellen door zijn foto's worden gepresenteerd: "The Place where Time was Broken" en "Behind the Senses".
In 2008 werkt hij verder aan de presentatie van twee nieuwe video's zoals "Octopus Drama" en "Angel or Demon?", beide in Griekenland gerealiseerd. Met als thema "Exorable" presenteert hij zijn nieuwe fototentoonstelling in de Waterland Art Gallery te Broek in Waterland.
Zijn fotowerk werd ondermeer gepubliceerd in het kunsttijdschrift "Platform".

KARIN BEEK, overzichtstentoonstelling.

De bronzen figuratieve beelden van Karin lijken om de hoek gemaakt. Zij ademen de sfeer van het alledaagse leven. De ronde monumentale vormen hebben iets gemoedelijks en nodigen uit tot aanraken. Dat is ook de bedoeling vindt Karin. Kunst moet niet verheven zijn. Het mag aansluiten bij je eigen gevoel. Vaak werkt ze in opdracht. Met de opdrachtgever samen zoekt ze dan naar een tafereel dat een emotie vast legt. Deze beelden komen meestal in een kleine oplage ook op exposities terug. Ze spreken een breed publiek aan.

Karin Beek studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam (1966-1970) en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam (1970-1974).
Voor haar werk werd zij bekroond met de Uriot prijs.
Van 1976 t/m 2008 werd haar werk op talrijke locaties in binnen- en buitenland geëxposeerd. Karin neemt regelmatig deel aan groepstentoonstellingen en beurzen (RAI, Realisme, Primavera, HAF).
De volgende gemeenten hebben beelden van Karin Beek aangekocht: Ridderkerk, Utrecht, Amsterdam, Alphen a/d Rijn, Leimuiden, Ouderkerk a/d Amstel, Waterland (Uitdam),
de Kwakel (Uithoorn), Abcoude, Kootwijk (Barneveld), Hoorn, Eelde, Luchtvaartschool De Glind (Barneveld), Numansdorp en Oostendam (Ridderkerk).
Werk van Karin Beek is ondermeer in het bezit van: De Nederlandse Bank, Sara Lee collectie, Frisia Museum, Ministerie van Algemene Zaken (Hofvijver) en
NOC-NSF (Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs).

N.B. Noot voor de redactie/