Ingezonden persbericht
()
PERSBERICHT 2, 1 september 2008
Touwpomp te zien tijdens Festival Mondial, 13 september Oranjepark
Touwpomp voorkomt sterfte en verhoogt inkomen
Tijdens festival Mondial zal een zogenoemde Touwpomp te zien zijn. De Touwpomp is een eenvoudige pomp die inmiddels wereldwijd door drie miljoen mensen in ontwikkelingslanden wordt gebruikt. Schoon en betrouwbaar water is van levensbelang in deze landen. Het voorkomt (kinder)sterfte en helpt mensen een bestaan op te bouwen.
In Nederland is schoon water uit de kraan de gewoonste zaak van de wereld.
In ontwikkelingslanden moeten mensen soms kilometers ver lopen om water te halen. Vaak gaat het dan ook nog om water wat vies is en ziekteverwekkende bacteriën bevat.
Door de komst van de Touwpomp hebben drie miljoen mensen in ontwikkelingslanden meer en schoner water. De touwpomp is eigenlijk al een oude pomptechniek maar door technische verbeteringen blijkt het een zeer effectieve pomp methode te zijn die daarnaast ook nog eens vijf maal goedkoper is dan conventionele hand-zuigerpompen.
Apeldoorner traint mensen in Afrika met de Touwpomp
Apeldoorner Henk Holtslag is ontwikkelingswerker en samen met organisaties als Connect International traint hij bedrijfjes en organisaties in Afrika in de productie en het onderhoud van de Touwpomp. Wat is nu eigenlijk een Touwpomp? Henk Holtslag:"In tegenstelling tot zuigerpompen heeft de Touwpomp een rondraaiende beweging waarmee het water met een touw met plastic zuigertjes omhoog gedraaid wordt. Geen kleppen of zware metalen buizen meer, zoals bij zuigerpompen, maar PVC-buizen en touw doen het werk. De Touwpomp stond vroeger bekend als een "houtjes touwtjes" techniek voor ondiepe putten, maar door verbeteringen is de Touwpomp zo efficiënt geworden dat het zelfs water van 60 meter diepte kan oppompen". Het succes van de Touwpomp is met name te danken aan de lage kosten en eenvoud waardoor de gebruikers de pomp makkelijk kunnen repareren. De installatie van een touwpomp moet wel goed gebeuren, want "Simple is not easy", zo is de ervaring in Afrika. Ontwikkelingswerker Henk Holtslag is nu wereldwijd een autoriteit op het gebied van de Touwpomp en andere slimme watertechnieken als irrigatie, waterfilters en wateropslag. Henk Holtslag:"Nederland staat bekend om zijn grote waterwerken, zoals de polders en de Deltawerken. De Touwpomp is een andere Hollandse wateroplossing. Met een grootschalige toepassing van dit soort kleinschalige technieken kan, zelfs in Afrika, de water millenniumdoelstelling worden gehaald". De Touwpomp en andere nieuwe slimme water technieken, zoals een zeer efficiënt waterfilter, zullen op het festival Mondeal gedemonstreerd worden.
Waterhulp is trouwens nooit een bodemloze put volgens Holtslag. Een recent onderzoek van de wereld gezondheidsorganisatie bevestigd dat: elke euro die je in dit soort wateroplossingen investeert heeft een positie effect van minimaal 5 tot 28 Euro.
De Touwpomp is een goede investering: in Nicaragua levert 1 euro 100 euro op
De Touwpomp wordt ondertussen in dertig ontwikkelingslanden gebruikt. Alleen al in Nicaragua zijn er nu ruim 70.000 in gebruik. Door een miljoen dollar ontwikkelingshulp uit Nederland is deze techniek in Nicaragua in de markt gezet. De inkomensverhoging van de mensen die deze pomp gebruiken is nu al 100 miljoen dollar. Een kosten baten verhouding van 100, een bewijs dat ontwikkelingshulp ook zeer effectief kan zijn. De rurale watervoorziening in Nicaragua is verdubbeld in tien jaar tijd dankzij de overschakeling van zuigerpompen naar Touwpompen en organisaties als UNICEF gebruiken de Touwpomp in hun projecten.