Nauwe samenwerking ZGT en UT bij ontwikkeling nieuw vakgebied (13-09-2008)
Biomedische Technologie levert belangrijke bijdrage aan veiligheid en efficiency zorginstellingen
Almelo, 12 september 2008
Met de komst van stringentere veiligheidseisen vanuit de overheid, zijn veel zorginstellingen druk doende hun beleid daarop af te stemmen.
Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) voorzag deze ontwikkeling en koos enkele jaren geleden al voor een nieuwe aanpak. Naast alle veiligheidsprotocollen rond medische processen, waarin artsen en verpleegkundigen een hoofdrol spelen, moest ook de medische apparatuur voldoen aan strenge voorwaarden.
Met ca. 7000 apparaten stelde ZGT zich voor de uitdaging de organisatie rond alle technologische toepassingen in het zorgproces goed te borgen. Het Masterplan Kwaliteit en Medische Technologie gold daarbij als leidraad.
Inmiddels wordt landelijk regelmatig een beroep gedaan op de expertise van ZGT rond dit complexe onderwerp.De nieuwe aanpak vroeg ook om een nieuwe ziekenhuis-professional: de Biomedisch Technoloog.
Op initiatief van Ir. Michael Lansbergen, specialist / manager van de afdeling Klinische Fysica van ZGT vond in 2003 - in samenwerking met TNO - een pilot plaats voor de kwaliteitsborging van patiëntbewakingsmonitoren. Van aanschaf tot en met ingebruik-name. In 2006 werd het TNO-QMT certificaat behaald. Lansbergen: âDe Raad van Bestuur zag het belang van een totaalaanpak in en koos na de succesvol verlopen pilot voor QMT als basis voor het gehele ziekenhuis, een beproefd kwaliteitssysteem voor medische technologie. Zo kwam het Masterplan tot stand, dat voorziet in de borging van alle technologie in medische systemen. Tegelijkertijd konden we inspelen op de kwaliteits-eisen die door de buitenwereld aan ons gesteld werden. Dat betekent dat we een duidelijke lijn hebben moeten ontwikkelen op het snijvlak van de arts, de leverancier, de technische dienst en het management. Dat is een complex proces, waarin Biomedisch Technologen een belangrijke rol kunnen spelen. Zij zijn de ingenieurs voor wie een medische omgeving bekend terrein is.â
Samenwerking ZGT-UT
Nu de gestelde eisen aan en het toezicht op medische technologie zijn veranderd, betekent dat voor ziekenhuizen dat zij zich zullen moeten herbezinnen op hoe zij veiligheid in relatie tot technologie willen organiseren. ZGT is tijdig op deze ontwikkeling ingesprongen en werkt daarbij nauw samen met de Universiteit Twente. Gezamenlijk hebben zij een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het vakgebied Biomedische Technologie.
Dr. Jan van Alsté, directeur van de opleiding Biomedische Technologie (BMT) van de UT: âDe Biomedische Technologie is de laatste jaren een volwassen studierichting geworden met ca. 300 studenten. Onze BMT-studenten worden multidisciplinair opgeleid. Daar ligt hun kracht: het vinden van oplossingen in een multidisciplinaire medisch-technologische omgeving. Een aantal gaat voor een stageplaats of afstudeeronderwerp naar ZGT. Al jaren trekken wij samen op met het ziekenhuis en zo integreren wij de kennis en ervaring van onze studenten weer in onze opleiding. Voor ons als Universiteit Twente is het heel waardevol, dat ZGT biomedische processen professioneel aanpakt. Dat helpt ons onze studieprogrammaâs te innoveren. We leren veel vanuit hun dagelijkse praktijk. Anderzijds kan ZGT onze studenten inzetten op stageplekken en voor afstudeer-opdrachten én als medewerker: vanaf 1 september is Ir. Pieter Kamp werkzaam bij ZGT als Biomedisch Technoloog. Hij was twee jaar geleden de eerste afgestudeerde BMT-er. Inmiddels gevolgd door 60 anderen.â
---