Grote tentoonstelling i.v.m. 60 jaar CoBrA

26/06/2008 08:45

Stedelijk Museum Schiedam

60 jaar CoBrA

De kleur van vrijheid

13 september - 30 november 2008

Het Stedelijk Museum Schiedam organiseert van 13 september tot en met 30 november de jubileumtentoonstelling 60 jaar CoBrA. De kleur van vrijheid. Het is dit jaar zestig jaar geleden dat in Parijs de CoBrA-beweging (Copenhague, Bruxelles, Amsterdam) werd opgericht door Karel Appel, Constant, Corneille, Christian Dotremont, Joseph Noiret en Asger Jorn. De Experimentele Groep in Holland ging zo een samenwerkingsverband aan met de Deense 'experimentelen' en de Belgische 'surrealistische-revolutionaire' groepen.

In het licht van dit jubileum toont het museum de beroemde Schiedamse CoBrA-collectie, die enkele maanden heeft rondgereisd door Spanje, samen met belangrijke bruiklenen uit particuliere verzamelingen. Hiermee wordt een accent gelegd op een aspect van CoBrA dat tot nu toe onderbelicht is gebleven: de bijdrage die gepassioneerde verzamelaars hebben geleverd aan de waarderingsgeschiedenis van de belangrijkste avantgarde in de beeldende kunst na 1945.

De Schiedamse CoBrA-collectie

De jubileumtentoonstelling 60 jaar CoBrA. De kleur van vrijheid belicht de relatie tussen het particulier en het museaal verzamelen. De Schiedamse CoBrA-collectie werd al in de jaren vijftig opgebouwd, toen nog maar weinig musea hedendaagse kunst verzamelden. Daarmee is de Schiedamse verzameling, samen met die van het Stedelijk Museum Amsterdam, de belangrijkste vroege CoBrA-collectie. Het Stedelijk Museum Schiedam kocht de 'experimentelen' uit het reguliere aankoopbudget in overtuiging daarmee een verzameling aan te leggen die representatief was voor de eigentijdse kunst. Centraal in deze tentoonstelling staat de basiscollectie uit de jaren 1954-1956, aangelegd door conservator Daan Schwagermann, en de verwervingsgeschiedenis van de verschillende werken.

Verwerving CoBrA-collectie

De Schiedamse CoBrA-collectie is nauw verbonden met het particulier verzamelen. Een groot aantal werken is in de loop der tijd verworven van of via particuliere verzamelaars die bij het museum betrokken waren, in het bijzonder de drukker Goos Verweij (als bestuurslid van de Vereniging Vrienden) en de jurist Piet Sanders (lid van de museumcommissie).

Zij kochten voor hun eigen collectie werk van verschillende experimentele kunstenaars met wie ze bevriend waren, maar zorgden eveneens voor de contacten tussen museum en kunstenaars, die tot tentoonstellingen en aankopen leidden.

Ook de Schiedamse verzamelaar Steef de Vries droeg bij aan de waardering van CoBrA en verzamelde op hoog niveau. Nog met regelmaat komen er werken uit zijn voormalige collectie op de veiling, die de aandacht trekken door hun kwalitatief hoge niveau.

Volkskunst

De eigen collectie van het museum wordt in de tentoonstelling geflankeerd door een groot aantal werken die uitsluitend uit particuliere collecties afkomstig zijn: verzamelingen die al in de jaren '50 zijn aangelegd, zoals die van De Vries of van de industrieel ontwerper Benno Premsela, maar ook verzamelingen die veel later zijn begonnen. Al deze werken en al die verzamelingen hebben hun eigen geschiedenis, die tezamen het verhaal vormen hoe 'de laatste avant-garde van Europa' aanvankelijk in kleine kring werd gewaardeerd maar uiteindelijk zo breed weerklank vindt dat ze inderdaad de levende 'volkskunst' is geworden die ze beoogde te zijn.

De tentoonstelling 60 jaar CoBrA. De kleur van vrijheid maakt daarmee zichtbaar wat doorgaans aan het oog wordt onttrokken: niet alleen de weg die een kunstwerk aflegt voordat het in een museale collectie terechtkomt maar ook de kunstwerken die om tal van persoonlijke redenen gekoesterd worden en zich nog in het particulier domein bevinden.

Winkel

In de museumwinkel is de nieuwe editie CoBrA. De kleur van vrijheid - een rijk geĂŻllustreerde catalogus - verkrijgbaar waarin veel aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van de CoBrA-collectie.





http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl