Gemeente Sneek


archeologische vondsten

Opening tentoonstelling archeologische vondsten

(spaarvarken200.jpg) Zaterdag 13 september om 10.00 uur wordt bij Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland een bijzondere tentoonstelling geopend.
De archeologische vondsten die hier ruim tien jaar geleden zijn gedaan, worden in de bankhal van de Rabobank gepresenteerd. De tentoonstelling is een samenwerking tussen de Rabobank Sneek-ZuidwestFriesland en de Gemeente Sneek.

De tentoonstelling wordt geopend door gedeputeerde mw. Jannewietske de Vries van de Provincie Fryslân, wethouder Hans van den Broek van de Gemeente Sneek en directievoorzitter van de Rabobank Bert Roman.

In 1998 werd voorafgaand aan de nieuwbouw van de Rabobank aan het Martiniplein een archeologische opgraving uitgevoerd. De bodem bleek een schat aan gegevens te bevatten over de geschiedenis en de bewoners van deze plek. De vondst van een grote hoeveelheid leerresten was daarbij het meest spectaculair. Slechts twee maal eerder zijn in Nederland vergelijkbare vondsten gedaan. Maar ook andere voorwerpen zijn zeer de moeite waard. Daarom is de tentoonstelling opgebouwd uit verschillende thema's: leerbewerking, kleding, speelgoed, voedsel, handel, enzovoorts.

Allerlei voorwerpen, zoals potten, pannen, munten en leren schoenen, vertellen ons over het dagelijks leven van de Snekers in de 12de tot de 19de eeuw. Bijzonder is de vondst van een 17de eeuws spaarvarken, wat op de plek van een bankgebouw natuurlijk een toepasselijke vondst is. Ook opmerkelijk is een stukje leer met daarop een ingekraste tekst. In verbasterd Latijn staat er: EST MEUR en dit betekent waarschijnlijk: is van mij. Het is voor zover bekend de oudste tekst uit Sneek en stamt uit de 13de eeuw.

De opening van de tentoonstelling valt samen met de Open Monumentendag, die in het teken staat van `Sporen', waarbij u kunt denken aan bouwsporen, maar ook aan archeologische sporen. De tentoonstelling sluit dus perfect aan op dit thema. Tijdens de openingsdag is in de Rabobank een archeoloog aanwezig om uitleg te geven over de vondsten. Ook zijn er demonstraties van Middeleeuws leerbewerken.

De tentoonstelling duurt nog t/m 13 december 2008, en is te bezoeken tijdens openingstijden van het kantoor. De toegang is vrij.