Nederlands Vaccinatie Instituut


Invoering HPV te vroeg?

maandag, 08 september 2008

Landelijke invoering van een vaccin tegen baarmoederhalskanker in het RVP per 1 september 2009 voor alle meisjes van 12 jaar is te vroeg. Volgens onderzoekers en artsen van het Erasmus MC, UMC Groningen en het Nederlands Kanker Instituut is eerst onderzoek nodig naar het effect van het vaccin bij 12-jarigen, zo schrijven zij in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat op 13 september a.s. verschijnt.

Minister Klink heeft de Tweede Kamer in juli jl. laten weten dat hij in september 2009 wil starten met het landelijk vaccinatieprogramma tegen HPV (Humaan Papillomavirus). De bedoeling is hiermee in de toekomst de kans op het ontstaan van baarmoederhalskanker te verminderen. Epidemioloog Inge de Kok en collega's schrijven in hun commentaar dat ze verbaasd zijn over de snelheid van de invoering van het vaccin in het vaccinatieprogramma. Meest opmerkelijk is dat het vaccin in het geheel nog niet is getest bij 12-jarige meisjes, de groep die men wil gaan vaccineren. Wellicht reageren deze meisjes (die meestal nog niet menstrueren) anders op het vaccin dan de 15- tot 26-jarige vrouwen bij wie het vaccin wel is getest.

Te kort

Onderzoeken die al met het vaccin zijn gedaan lopen nu maximaal zes jaar. Dit is volgens de auteurs te kort om betrouwbare conclusies te kunnen trekken over de effectiviteit, omdat de ontwikkeling van baarmoederhalskanker 10 tot 15 jaar duurt. Zowel de duur en de mate van bescherming van het vaccin tegen baarmoederhalskanker als de bijwerkingen op lange termijn zijn nog niet bekend. Ook ligt de kosteneffectiviteit van het vaccin, zelfs bij zeer gunstige aannames, boven de geldende norm van kosteneffectiviteit voor behandelingen.

Zeldzamer

Baarmoederhalskanker is een ernstige aandoening, maar het is een ziekte die zeldzamer geworden is, mede dankzij een goed georganiseerd bevolkingsonderzoek, waarbij met een uitstrijkje voorstadia van kanker worden opgespoord. Niettemin stierven er 204 vrouwen aan de ziekte in 2007. Veel van de sterfte vindt plaats bij vrouwen die niet of niet volledig zijn gescreend. Volgens de auteurs moet eerst het effect van het vaccin bij 12-jarigen worden onderzocht en de resultaten over effectiviteit en bijwerkingen uit de huidige onderzoeken worden afgewacht. Pas daarna kan een gedegen besluit worden genomen over invoering en organisatie van HPV-vaccinatie.

Criteria Gezondheidsraad

De auteurs komen tot de conclusie dat aan vijf van de zeven criteria die de Gezondheidsraad hanteert bij het advies over opname in het rijksvaccinatieprogramma, nog niet of slechts gedeeltelijk wordt voldaan. De Gezondheidsraad zegt het commentaar gelezen te hebben en concludeert dat de auteurs bestaande onzekerheden anders wegen dan de commissie in haar advies. Volgens de raad bevat het commentaar geen nieuwe informatie of overwegingen en vormt geen reden het advies te heroverwegen. De Gezondheidsraad stelt in haar reactie: 'De commissie verwacht dat vaccinatie zo'n 100 sterfgevallen per jaar kan voorkomen. De commissie heeft opname van de vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma zorgvuldig getoetst aan de daarvoor opgestelde criteria en komttot een positief oordeel.Om de kennis die op dit moment ontbreekt te kunnen aanvullen is het noodzakelijk dat met invoering van de vaccinatie een programma wordt opgezet om de effectiviteit en de veiligheid van vaccinatie, de duur van de bescherming, en de effectiviteit van de voorlichting te bewaken.'

De mogelijkheid om eerst extra onderzoek uit te voeren, zoals voorgesteld door de auteurs, wijst de Gezondheidsraad af. 'Dergelijk onderzoek zou erg lang duren en dan nog niet de verlangde antwoorden opleveren. Wij vonden het niet verantwoord zo lang te wachten.'

Bronnen:

Voorpublicatie artikel Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Onvoldoende gronden voor opname van vaccinatie tegen Humaan papillomavirus in het Rijksvaccinatieprogramma

I.M.C.M.de Kok, J.D.F.Habbema, M.J.E.Mourits, J.W.W.Coebergh en F.E.van Leeuwen

Reactie Gezondheidsraad op artikel NTvG:

Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker