Gemeente Zijpe


2008-09-04 Open Monumentendag 2008 gemeente Zijpe, thema: Sporen .

De Open Monumentendag, het grootste culturele evenement van Nederland, vindt dit jaar plaats op zaterdag 13 en zondag 14 september. Het thema is dit jaar Sporen.

Met het thema Sporen worden duizenden monumenten nóg nadrukkelijker dan anders in historisch perspectief geplaatst, en worden al die andere overblijfselen uit het verre en nabije verleden, zoals landschapselementen, stratenpatronen en bodemvondsten met elkaar verbonden. De keuze voor dit thema is niet toevallig: de inwerkingtreding van de Wet op de archeologische monumentenzorg in 2007, en het toenemend belang van bouwhistorisch onderzoek in de monumentenzorg hebben de Open Monumentendag op het spoor gezet. In het geactualiseerde fietsrouteboekje is in dit kader extra aandacht besteed aan de inpolderingspatronen binnen de polder Zijpe.

2008 is tevens uitgeroepen tot Jaar van het Religieus Erfgoed. Dit thema sluit binnen de gemeente goed aan bij de Monumentendagen, aangezien in de gemeente Zijpe 7 kerkgebouwen als monument aangemerkt zijn en waarvan er 5 opengesteld worden op (één van) deze twee dagen. Gedurende de Open Monumentendag worden monumentale panden en andere historische objecten door de eigenaren of gebruikers voor het publiek opengesteld.

Er is een fiets- of autoroute beschikbaar die langs alle opengestelde en andere monumenten voert. Het boekje is gratis te verkrijgen bij de VVV te Callantsoog of Petten, het gemeentehuis (op werkdagen)en bij de deelnemende monumenten (in het weekend zelf). De route is ook via de gemeentelijke website (www.zijpe.nl) te downloaden.