Gemeente Spijkenisse


Speuren naar sporen tijdens Open Monumentendag

21 augustus 2008

Open Monumentendag 2008
Open Monumentendag, op zaterdag 13 september, staat dit jaar in het teken van het thema `sporen'. Ook in Spijkenisse draait dan alles om dit onderwerp. De Werkgroep Monumenten Spijkenisse, die het programma voor Open Monumentendag heeft samengesteld, kon heel goed met het thema uit de voeten.

Plaquette voor archeologisch monument
In de omgeving van de Jagerskreek en de Jachtbuitkreek zijn ooit sporen van bewoning gevonden die dateren van ongeveer 2600 voor Christus. Het gaat om voorwerpen die worden toegeschreven aan de zogeheten Vlaardingen Cultuur. Bij dit rijksmonument wordt om 10.00 uur een plaquette onthuld door wethouder Marjolijne Lewis en professor dr. Louwe Kooijmans. Hierop staat informatie over de archeologische vondsten op deze plek.

Brochure en tentoonstelling unieke vondsten
Er is een nieuwe brochure uit over de vroegste archeologische sporen in Spijkenisse. Het Bureau Oudheidkundig Onderzoek van de gemeente Rotterdam heeft deze voor Spijkenisse gemaakt. De brochure die 5000 jaar wonen en werken in Spijkenisse laat zien, is vanaf 28 augustus gratis verkrijgbaar in het stadhuis en in het gemaal `De leeuw van Putten'. In het stadhuis worden de belangrijkste archeologische vondsten tentoongesteld. Op 13 september 2008 is de tentoonstelling te zien van 11.00 uur tot 15.00 uur.

Busrit, fietstocht, wandeling en vaartocht
Wie bijzondere archeologische plekken in Spijkenisse wil zien, kan met een oldtimer bus deze `sites' bezoeken. Elke rit duurt anderhalf uur. De bus vertrekt om 11.30, 13.30 en 15.30 uur bij gemaal De Leeuw van Putten, Noordeinde 93. Daar start en eindigt ook een fietstocht langs historische sporen en monumentale gebouwen in Spijkenisse en omgeving. Ook start en eindigt daar een wandelroute door Spijkenisse. De routebeschrijvingen zijn gratis bij het gemaal verkrijgbaar. Wie liever vanaf het water naar bijzondere plekken in Spijkenisse kijkt, kan met fluisterboot De IJsvogel mee. Die vaart op Open Monumentendag gratis, vanaf de aanlegsteiger bij (wederom) het gemaal. Voor busritten en vaartochten moet men wel reserveren bij het Milieu Huis, telefoon: (0181) 60 00 99.

Vocaal festival `stemmen uit Spijkenisse'
`Stemmen uit Spijkenisse' bestaat uit muzikale optredens in de Dorpskerk, 't Oude Raadhuys, tearoom de Biesenschuur' en het gemaal `de Leeuw van Putten'. Zo is er barokmuziek door La Primavera, flamencomuziek van het Duo Cajon en zijn er diverse carrillonbespelingen. Zie voor meer informatie de website van theater `de Stoep'.

Expositie voor kinderen en excursie stadsflora
In het Milieu Huis aan de A. van der Nootstraat, is op Open Monumentendag de tentoonstelling `Pas op: sporen!' voor kinderen uit groep 7 en 8 te zien. Om 14.00 uur start bij de toreningang van de Dorpskerk van Spijkenisse de excursie Stadsflora, voor wie bijzondere planten in de stedelijke omgeving wil (leren) zien.

Taxatie boeken, prenten, foto's en ansichten
In de bibliotheek aan de Breeweg 2 taxeert streekarchivaris Leen Hordijk van 13.00 tot 15.00 uur oude boeken, prenten, foto's en ansichten op hun historische waarde.

Kunstmarkt op het Noordeinde
Regio-Art-Rijnmond organiseert tijdens Open Monumentendag aan het Noordeinde een kunstmarkt. 45 tot vijftig beeldend kunstenaars doen mee. De markt duurt van 10.00 tot 17.00 uur.

Tijdens Open Monumentendag zijn ook de traditionele monumenten weer open voor het publiek, zoals korenmolen Nooitgedacht, de Dorpskerken in Spijkenisse en in Hekelingen, het oude gemeentehuis en Het Cachot. In de museumwoning aan de Eikenlaan 37a is de foto-expositie `Bij de les blijven' te zien, over de scholen in Spijkenisse in de jaren vijftig en zestig. In filmzaal De Hoog, Noordeinde 70 zijn diverse oude films te zien. Ook worden nieuwe films vertoond: een over het groentewinkeltje van de dames Mak, Voorstraat 26, en een over het thema van Open Monumentendag: sporen.