Ingezonden persbericht
Archeologische vondsten zichtbaar gemaakt in Utrecht
Van een ontroerend Romeins kindergraf tot een middeleeuwse haven die alweer in de elfde eeuw dichtslibde. Op veel plaatsen in de Utrechtse binnenstad zijn de afgelopen jaren archeologische en bouwhistorische vondsten gedaan. Wie daar meer over wil weten, kan nu aan de hand van de brochure Sporen in de stad een wandeling maken langs tien plaatsen in de binnenstad waar bijzondere vondsten zijn gedaan. Tijdens de wandeling wordt duidelijk dat Utrecht een zeer lang en interessant verleden heeft. Maar ook dat archeologisch en bouwhistorisch onderzoek noodzakelijk is om dat verleden te ontdekken en te begrijpen. Tijdens de opening van Open Monumentendag vanavond presenteert wethouder Harm Janssen (Monumenten) het eerste exemplaar van de brochure.
Ondanks dat er vaak niet veel van te zien is, ligt er onder de voeten van de Utrechters en achter de gevels van de vele huizen een heel stadsverleden opgeslagen. Een verleden waarvan inmiddels al veel sporen zijn ontdekt. De gemeente vindt het belangrijk om het verleden van Utrecht zichtbaar te maken door onderzoek en het tonen van archeologische vondsten. De wandeling maakt dit onderzoek en het Utrechtse verleden voor het publiek toegankelijk.
Verstilde sporen in een drukke stad
Dit jaar is het thema van de Open Monumentendag 'Sporen in de stad'. Er zullen die dag dan ook heel wat oude sporen uit de doeken worden gedaan. Zo kunnen mensen aan de hand van de brochure zelf wandelen door het Utrechtse verleden. Maar het is die dag ook mogelijk om dat te doen onder leiding van een gids. Wie langs deze sporen wandelt, zal zich verbazen over wat er allemaal in de bodem van drukke binnenstad ligt opgeslagen. Zo zijn er enkele jaren geleden op slechts 60 centimeter diepte middeleeuwse graven aangetroffen op het Janskerkhof. Wat verder naar het noorden, naast de huidige Pieterskerk, zijn zelfs kindergraven gevonden uit de vijfde eeuw. Maar ook in de rest van de stad zijn de sporen aanwezig van de vele soldaten, burgers, ambachtslieden, boeren en kloosterlingen die hier ooit woonden.
Gratis verkrijgbaar
Sporen in de stad. Een wandeling langs archeologische en bouwhistorische onderzoeksgebieden in de Utrechtse binnenstad is tijdens Open Monumentendag op veel plaatsen in de stad gratis verkrijgbaar. Onder andere in de centrale tent op het Domplein. Wie wil, kan de wandeling ook maken op een andere dag. Na Open Monumentendag is de brochure nog te verkrijgen bij de VVV, RonDom en het ICU.