Ingezonden persbericht
Utrecht genomineerd voor de Jong Lokaal Bokaal
Utrecht behoort tot de twaalf gemeenten die genomineerd zijn voor de Jong Lokaal Bokaal. Dit is een landelijke prijs voor goed jeugdbeleid die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt. De prijs gaat naar de gemeente die het meeste doet aan jeugdparticipatie. De Jong Lokaal Bokaal wordt uitgereikt door minister Rouvoet op 20 november, de internationale dag van de Rechten van het Kind.
De Jong Lokaal Bokaal is een gezamenlijk initiatief van de Nationale Jeugdraad en het ministerie voor Jeugd en Gezin. Tot 8 augustus konden zowel jongeren als gemeenten aangeven waarom zij in aanmerking moesten komen voor de Jong Lokaal Bokaal. Om te bepalen welke drie gemeenten uiteindelijk de finaleronde halen, bezoekt een team van jongeren alle twaalf genomineerde gemeenten. De jongeren onderzoeken hoe het ervoor staat met het lokale jeugdbeleid. Ze gaan in gesprek met jongeren, ambtenaren en jongerenwerkers. Een deskundige jury kiest de finalisten en uiteindelijk de winnaar.
Jeugdparticipatie in Utrecht
Meedoen, meedenken en meebeslissen door (jonge) bewoners staan hoog in het vaandel in Utrecht. Het motto van het Utrechtse jeugdbeleid is dan ook niet voor niets 'YoUtrecht, jouw stad!'. Kinderen en jongeren worden van jongs af op veel manieren betrokken bij het leven in de stad. Participatieprojecten zoals de Kinderraad en de Jeugdraad zijn daar voorbeelden van. Al op de basisschool kunnen kinderen meedoen met de Kinderraadsvergadering. Hierbij kunnen zij ¤ 20.000,00 winnen en zo innovatieve plannen voor huun wijk realiseren. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de dertiende Kinderraadsvergadering volop in gang. Voor de wat oudere jongeren is er U-Shake, de jongerendenktank van de gemeente Utrecht. U-shake geeft gevraagd en ongevraagd advies over de meest uiteenlopende onderwerpen.
Wethouder Rinda den Besten (Jeugd): 'Ik vind het heel belangrijk dat jongeren de kansen die wij bieden, ook echt pakken. Het gaat erom dat ze meedoen in de maatschappij en zelf verantwoordelijkheid nemen. Zoals de Peer-educators dat bijvoorbeeld doen.' Peer-educators zijn jongeren die voorlichting geven aan leeftijdsgenoten over gebruik van drank en drugs en over gokken. Omdat de Peer-educators dezelfde achtergrond hebben als de jongeren, kunnen zij hen anders aanspreken dan hulpverleners.