Kunst aan de Linge


Rumpt en Gellicum, parels aan de Linge, drie dagen vol contrasten

RUMPT & GELLICUM, 20080902 -- Rumpt - Kunst in al haar uitingsvormen is van vrijdag 12 tot en met zondag 14 september 2008 te zien tijdens `Kunst aan de Linge' in de voormalige kasteeldorpen Rumpt en Gellicum. Tijdens de Open Monumentendagen bieden deze twee West-Betuwse dorpen een route vol contrasten met beeldend werk van ruim 25 Nederlandse kunstenaars.

Kunstroute
De serene rust en het oogstrelende rivierenlandschap vormen het decor van `Kunst aan de Linge'. In kerken, andere monumenten en in diverse particuliere huizen en tuinen, die normaliter niet vrij toegankelijk zijn, wordt een keur aan Nederlandse hedendaagse kunst getoond.

De Kunstroute is een kleine drie kilometer lang en overwegend autoluw. Niet iedereen die van al het moois wil genieten dat `Kunst aan de Linge' te bieden heeft, zal de route wandelend of fietsend afleggen. Vanaf het parkeerterrein in Rumpt wordt daarom, kosteloos, doorlopend vervoer langs de route geboden.

Kunstenaars
De organisatie heeft, met ondersteuning van een team van kunsthistorici, een diversiteit aan kunstenaars uitgenodigd, variërend van nationale bekendheden tot en met professionele regionale kunstenaars die zelden tot nooit exposeren. Zo zullen de barokachtige glaskunstwerken van Bernard Heesen een samenspel van contrasten zijn met de strakke architectonische werken van staal van Cor van Dijk. De tegenstellingen hoeven daarmee niet alleen gezocht te worden in de expressieve uitingen van de deelnemende kunstenaars. Of het nu klei is, een grondstof die Gijb Zaalberg gebruikt voor zijn robuuste expressies, of zilverdraad van 0,2 à 0,6 mm dat Maja Houtman omvormt tot delicate colliers, hangers, ringen en zelfs schalen - ook het materiaalgebruik zal verrassende tegenstellingen opleveren.

Opkomende talenten als de zilversmeden Brian Berkhout en Fanny van Biesen,
de grafische vormgeefster Mariëlle van der Gouw en beeldend kunstenaar Dieuwertje Geurts exposeren, soms voor het eerst, voor een groot en breed publiek.

De organisatie presenteert met trots een overzichtstentoonstelling van wijlen Jan van Anrooij, die Rumpt en omgeving zo treffend heeft vereeuwigd in schilderijen en tekeningen. De Gemeente Geldermalsen heeft deze werken belangeloos ter beschikking gesteld.

Muzikale Omlijsting
In de kerken en op een aantal andere locaties langs de route, zoals (thee)tuinen, particuliere huizen en een koeienstal, wordt (licht) klassieke muziek ten gehore gebracht door organisten en ensembles in diverse samenstellingen uit de streek.
In de Nederlands-hervormde kerk van Rumpt en de rooms-katholieke kerk in Gellicum verzorgen beroepsorganisten als Toos Mugge en Piet van der Steen solo-uitvoeringen. In dezelfde kerken, alsmede in de rooms-katholieke kerk van Rumpt, wordt tevens opgetreden door de grotere muziekgroepen `Nu zus dan zo' en een ensemble bestaande uit leden van het Betuws Symfonieorkest.

Verder worden op wisselende locaties optredens verzorgd door het `Buurmalsens Saxofoonkwartet' en het `Betuws Blazers Collectief', drie trombones en een bariton. Er wordt ook gemusiceerd door enkele duo's en trio's op blokfluit en dwarsfluit. Ook staan onder meer solistische optredens piano en viool op het programma op de kleinere locaties van de Kunstroute. Exacte gegevens over tijden en plaatsen waar de muziek ten gehore wordt gebracht, zijn te vinden bij de informatiepunten en op de website www.kunstaandelinge.nl.

Educatiefplan
Geïntegreerd in de kunstroute zijn er tentoonstellingen van kunstwerken die zijn vervaardigd tijdens het educatief project door leerlingen van: OBS De Springplank, Rumpt: OBS Jan Harmenshof, Geldermalsen; St Antoniusschool, Beesd; KWC Culemborg en R.K. Basisschool Floris Radewijnsz, Leerdam.

Monumenten
Rumpt, met ongeveer 950 inwoners en Gellicum - ruim 300 inwoners - dateren uit eind 900 na Christus. De voormalige kasteeldorpen hebben een rijke historie, die helaas niet altijd even nauwkeurig is vastgelegd. De dorpen prijzen zich daarom gelukkig met een aantal in het oog springende monumenten. Zo stelt Gellicum onder andere het voormalige Rechthuis van het Schoutambt, gebouwd in 1636, open voor het publiek. Het Rechthuis is gebouwd tegen de 13de eeuwse kerktoren. De Nederlands-hervormde kerk in Rumpt, waarvan een deel uit de 13de eeuw stamt, opent haar deuren voor de bezoekers zowel als expositieruimte, als monument en als concertgebouw. Daarnaast treft de bezoeker op de route nog historische monumenten aan als de Boutensteinse sluis, het 16de eeuwse Scherpenzeelse kruis, een duiventoren uit 1843, de rooms-katholieke kerk uit 1851 - alle in Rumpt - en de 19de eeuwse theetuin "De Lingerije" in Gellicum.

De Historische Kring West-Betuwe verzorgt rondleidingen met een door een span paarden getrokken rijtuig. De koetsier, tevens gids, voert de deelnemers door het unieke Lingelandschap langs een aantal interessante monumenten.

Beleving
De initiatiefnemers van `Kunst aan de Linge' bieden de bezoeker een aantal faciliteiten. Langs de route zijn enkele theetuinen opengesteld, waar ontspannen een kopje koffie, thee of een drankje kan worden gebruikt met huisgemaakte zoete of hartige hapjes. Tevens is het mogelijk om per sloep de Linge op en af te varen langs de gehele kunstroute. Het is ook mogelijk fietsen te huren.

Datum : 12 t/m 14 september 2008
Locatie : Rumpt en Gellicum, Gemeente Geldermalsen
Toegangsprijs : geen
Informatie : www.kunstaandelinge.nl





Ingezonden persbericht