Nr.153
12 september 2008
Rotterdam lanceert nieuwe aanpak in Nederland door stimuleren Verenigingen van Eigenaren
Rotterdam pakt met een intensieve begeleiding van kleine Verenigingen van Eigenaren (VvE's) en een gunstige financiële regeling het onderhoud van woningen in oude stadswijken aan. Doel van de aanpak is het veilig stellen van het gemeenschappelijk onderhoud van appartementen voor nu en in de toekomst. Rotterdam lanceert hiermee een nieuwe aanpak in Nederland.
De aandacht was tot op heden vooral gericht op het wegwerken van achterstallig onderhoud. De ervaring leert dat het verval weer begint zodra de steigers van de gevel zijn gehaald. De nieuwe aanpak, die start in Charlois, gaat uit van een waardeontwikkeling in het gebied vanwege investeringen door de gemeente, deelgemeente, woningcorporaties en huiseigenaren. Eigenaren die meedoen aan dit project, kunnen daarom in de toekomst een waardestijging verwachten van hun woning.
Samenwerkingspartners
De gemeente werkt hierbij nauw samen met woningcorporaties Woonstad Rotterdam en Woonbron, Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) en Rabobank Rotterdam. Bijzonder in deze is de bijdrage van de Rabobank, die vanwege haar maatschappelijke betrokkenheid bij de stad haar rol als financiële dienstverlener in dit project breed opvat.
Hoe werkt de nieuwe aanpak?
De nieuwe aanpak bestaat uit intensieve begeleiding van kleine VvE's en een gunstige financiële regeling. Voor de kosten van het achterstallig onderhoud kunnen eigenaren aanspraak maken op een subsidie van de gemeente en een lening met een lage rente van Rabobank Rotterdam en SVn. Een voorwaarde is dat eigenaren het beheer van de VvE onderbrengen bij een beheerder die voldoet aan eisen die de gemeente hiervoor stelt. Toekomstig onderhoud wordt veilig gesteld met een onderhoudsfonds dat maandelijks gevuld wordt door een bijdrage van de huiseigenaren op basis van een onderhoudsplan. De regeling is zo opgesteld dat iedereen kan meedoen. Het project zal niet stilvallen als er een eigenaar is die niet mee kan of wil doen.
Vangnet
Wie moeite heeft om de kosten van de lening (aflossing en rente) te betalen, krijgt een aangepaste regeling aangeboden. Het gaat hierbij altijd om maatwerk. Het af te lossen bedrag blijft wel staan, totdat het huis bijvoorbeeld wordt verkocht. Dan moet de eigenaar het openstaande bedrag alsnog terugbetalen uit de opbrengst.
Als een eigenaar de kosten van de lening helemaal niet kan betalen, bestaat de mogelijkheid dat de woningcorporatie de woning koopt, verbetert en een andere huurwoning aanbiedt.
Rotterdam telt ongeveer 10.000 VvE's. De helft hiervan bestaat uit slechts drie of vier woningen. Veel van deze kleine VvE's zijn niet actief, waardoor het onderhoud niet wordt aangepakt en woningen verpauperen. De VvE-aanpak sluit aan bij de Rotterdamse Stadsvisie 2030. De Stadsvisie zet in op het creëren van een aantrekkelijke woonstad. Eén van de doelstellingen is de aanpak van de bestaande woningvoorraad. Deze collegeperiode worden 5.000 particuliere woningen kwalitatief verbeterd.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam
Gemeente Rotterdam