Zorg rondom borstkanker goed geregeld

12/09/2008 09:17

Independer

De zorg rondom borstkanker is in Nederland goed geregeld. Volgens onderzoeksbureau MediQuest behaalt 23% van de ziekenhuizen een score van 3,5 ster uit maximaal 4 sterren. Deze score is gebaseerd op een 29-tal onderzochte indicatoren. Deze indicatoren zijn onder andere de voorzieningen per ziekenhuis, hulpprogramma's en het aantal behandelde patiënten. Maar liefst 50% van de ziekenhuizen scoort 3 sterren, 16% scoort 2,5 ster en slechts 3% scoort 2 sterren.

Consumenten kunnen deze scores van ziekenhuizen vergelijken op www.independer.nl/gezondheidszorg.

Dat de zorg rondom borstkanker goed geregeld is blijkt uit meerdere factoren. Zo biedt 82% van de onderzochte ziekenhuizen voldoende hulpprogramma's aan. Dit zijn bijvoorbeeld behandelingen van veelvoorkomende klachten zoals lymfoedeem, vermoeidheid of zenuwpijn. Maar liefst 99% van de ziekenhuizen biedt in voldoende mate specifieke voorzieningen aan, zoals pruiken of uitwendige prothesen voor de borstkankerpatiënt. Daarnaast biedt elk ziekenhuis psychosociale ondersteuning. Bij 78% van de ziekenhuizen heeft een borstkankerpatiënt hiervoor de keuze uit tenminste 4 verschillende hulpverleners. Dit kan een geestelijk verzorger, een maatschappelijk werker, een psycholoog of een psychiater zijn.

Alle ziekenhuizen geven aan dat ze een speciale polikliniek (een mammapoli) hebben voor patiënten met borstkanker. Daarnaast beschikt ook ieder ziekenhuis over een aanspreekpunt (gespecialiseerde verpleegkundige of behandelend arts). Elk ziekenhuis werkt met een multidisciplinair mammateam (een team met verschillende deskundige zorgverleners gespecialiseerd in borstkanker), wat de zorg van de patiënt ten goede komt.

Om de ervaring met borstkankerzorg te kunnen waarborgen moet een chirurg, volgens de Europese richtlijn Eusoma 2000, minimaal 50 nieuwe patiënten per jaar behandelen. Uit het onderzoek blijkt dat op dit punt nog verbetering nodig is. In totaal zit 38% van de ziekenhuizen boven deze norm. De overige 62% zit daar nog onder.

Van 131 van de 141 ziekenhuislocaties is voldoende informatie bekend over de zorg rondom borstkanker. Het best scorende ziekenhuis is het Deventer Ziekenhuis. De slechtst scorende ziekenhuizen zijn ziekenhuis Amstelland in Amstelveen, het Antonius ziekenhuis in Sneek en de buitenpolikliniek van het Antoniusziekenhuis in Emmeloord (Zorgvoorziening Antonius Emmeloord). Zij scoren slechts 1,5 ster. Helaas is nog niet van alle ziekenhuizen voldoende informatie bekend. Deze ziekenhuizen hebben hun gegevens nog niet (of onvoldoende) aangeleverd, waardoor zij niet voldoende transparantie bieden voor een oordeel.

Het onderzoek is uitgevoerd door MediQuest. Zij heeft een methodiek ontwikkeld om kwaliteit van zorg inzichtelijk te maken. Deze methodiek maakt gebruik van verschillende bestaande prestatie-informatie bronnen en genereert op basis van deze bronnen keuzeondersteunende informatie op het niveau van de aandoening. De bronnen waarvan gebruik is gemaakt zijn de gegevens op de prestatie-indicatoren 2007 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die per 1 juni 2008 zijn weergegeven op www.ziekenhuizentransparant.nl. Daarnaast is er gebruik gemaakt van gegevens over de ziekenhuizen (Etalageplus gegevens) zoals weergegeven op www.KiesBeter.nl.

De huidige beschikbare prestatie-informatie over de borstkankerzorg richt zich op de organisatie van de zorg. Prestatiegegevens over de uitkomsten van de zorg/behandelingen zijn (nog) niet beschikbaar.

De resultaten van dit onderzoek zijn via onderstaande link na te lezen:

http://weblog.independer.nl/onderzoek/score-ziekenhuizen-voor-borstkanker/





http://www.independer.nl