Greenpeace brengt gif uit Ghana terug naar Philips

12/09/2008 08:22

St. Greenpeace Nederland

Greenpeace brengt gif uit Ghana terug naar Philips

Amsterdam, vrijdag 12 september 2008 - Greenpeace deelt Ghanese souvenirs uit voor het internationale hoofdkantoor van Philips: kleine flesjes water, zwaar vervuild door giftige stoffen uit illegaal gedumpte elektronica. CEO Gerard Kleisterlee krijgt een extra grote aangeboden. Zo herinnert Greenpeace de internationale Philips-top in Amsterdam opnieuw aan hun aandeel in een enorme vervuiling in Ghana.

Het etiket van de flesjes waarschuwt: dit water is giftig. Het is namelijk opgeschept uit een zwaar vervuild meertje naast de grootste schrootmarkt in Ghana. Kindarbeiders halen daar zonder enige bescherming afgedankte apparaten uit het Westen uit elkaar. De gifstoffen uit de apparaten veroorzaken ter plekke enorme milieuvervuiling in het water, de lucht en de bodem. Het bodemslib van het meertje bevat extreem hoge waardes van onder meer dioxines, lood en ftalaten.

Op de Ghanese schrootmarkten liggen opvallend veel oude Philips-apparaten. "De Philips-bestuurders weten dat hun oude producten zoals televisies vol lood levensgevaarlijk zijn. Maar ze proberen hun aandeel in de vervuiling in ontwikkelingslanden dood te zwijgen", zegt campagneleider Kim Schoppink van Greenpeace Nederland. "Deze flesjes laten Philips zien wat ze Ghana schenken: een giftige cocktail."

In bijna alle landen waar Philips zijn apparaten verkoopt, weigert het bedrijf die zelf terug te nemen en te recyclen. Philips wil het liefst dat consumenten overal ter wereld gaan opdraaien voor recycling via een zogenaamde verwijderingsbijdrage. In Nederland blijkt dat systeem zo lek als een mandje.

"Bij de kassa houdt de verantwoordelijkheid van Philips kennelijk op." concludeert Kim Schoppink "Juist door deze lakse houding worden ontwikkelingslanden zoals Ghana opgezadeld met een groeiende stroom giftig afval, die daar grote milieu- en gezondheidsproblemen veroorzaakt."

Waar wel goede wetgeving bestaat, probeert Philips deze achter de schermen terug te draaien. Het bedrijf lobbyt tegen regels die de fabrikanten financieel verantwoordelijk maken voor inzameling en recycling van hun hun eigen apparaten. Greenpeace wil dat Philips overal waar het merk producten op de markt brengt, ook de afgedankte apparaten inzamelt en recyclet.

Greenpeace spreekt niet alleen Philips aan: de achttien grootste elektronica-fabrikanten worden in de 'Greenpeace Guide to Greener Electronics' langs de milieumeetlat gelegd. Het Nederlandse Philips staat in de onderste regionen op de 14e plaats. Grote concurrenten zoals Sony en Dell presteren veel beter op het gebied van inzameling en recycling. Zij werken al aan het verbeteren van hun inzamelsystemen en dragen zelf de kosten.

Greenpeace vraagt alle elektronicaproducenten om giftige stoffen zo snel mogelijk uit te bannen. De beste stimulans voor schonere apparaten is dat de merken zelf zorgen voor goede inzameling en recycling. Alleen zo is te voorkomen dat afgedankte apparaten worden gedumpt in ontwikkelingslanden, waar ze het milieu vervuilen en de gezondheid van mensen schaden.