Werk in gehandicaptenzorg is gezonder geworden

De werkomstandigheden in de gehandicaptenzorg zijn flink verbeterd. Bij 40 procent van de instellingen was dit jaar sprake van overtredingen. In 2004 was dit nog aanzienlijk meer: 60 procent. Dat constateert de Arbeidsinspectie na controles bij 137 instellingen.

Bij 22 procent van de instellingen is de situatie matig tot slecht, bij 18 procent is ruimte voor verdere verbetering, bij 60 procent is alles in orde. De lichamelijke belasting van verzorgenden is vooral sterk verminderd door voorlichting en aanschaf van (til)hulpmiddelen.

De meeste overtredingen hadden betrekking op agressie en geweld. Het merendeel van de medewerkers wordt geregeld lastiggevallen door bewoners of patiënten. Werknemers vinden vaak dat dit 'erbij hoort'. Een knelpunt is dat alarmsystemen niet altijd goed werken, met name in oude gebouwen.

Verder concludeert de Arbeidsinspectie dat instellingen voor gehandicaptenzorg vaker ontruimingsoefeningen moeten houden. Vaak hebben zij wel plannen voor calamiteiten, maar of ze in de praktijk werken is nooit getoetst.

Ook de bescherming tegen besmetting met infectieziekten laat nog te wensen over. Bijvoorbeeld bij bloed afnemen en wondverzorging bestaat het risico op besmetting met hiv of hepatitis. In een aantal gevallen hebben instellingen wel beleid, maar is dit nog niet doorgedrongen tot de werkvloer. Er is meer voorlichting en instructie nodig om medewerkers te laten zien hoe ze veilig kunnen werken.

De Arbeidsinspectie concludeert dat de gehandicaptensector op de goede weg is. De arbobrochure die de inspectie heeft verspreid, heeft daaraan bijgedragen. In deze brochure staan de belangrijkste risico's en hoe die aangepakt kunnen worden. De Arbeidsinspectie overlegt nu met de branche om te kijken welke maatregelen ze gaan nemen om de naleving van de regels verder te verbeteren. Van belang daarbij is ook de totstandkoming van een Arbocatalogus voor de sector gehandicaptenzorg. Zonodig volgen nieuwe controles.

Categorieën: Bestuur, Cultuur en recreatie, Economie, Financiën, Huisvesting, Internationaal, Landbouw, Migratie en integratie, Natuur en milieu, Onderwijs en wetenschap, Openbare orde en veiligheid, Overig, Recht, Ruimte en infrastructuur, Sociale zekerheid, Verkeer , Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid