Ingezonden persbericht


Persbericht

Oostvoorne, 19 augustus 2008

Dr. Harold E. Robles uit Oostvoorne geïnstalleerd in Derde Kamer:

Gezondheidszorg is een mensenrecht

In het weekend van 12 en 13 september vindt de installatie van De Derde Kamer plaats. Eén van de 150 leden die voor dit schaduwparlement voor ontwikkelingssamenwerking officieel geïnstalleerd wordt, is Dr. Harold E. Robles uit Oostvoorne die zich al heel veel jaren inzet voor de HIV/AIDS problematiek in Zuidelijk Afrika. Robles, Oprichter en President Emeritus van het Albert Schweitzer Institute for the Humanities in de Verenigde Staten van Amerika, is ook de oprichter en President van het Medical Knowledge Institute (MKI), een internationale non-profit gezondheidszorgorganisatie die zich richt op scholing en informatievoorziening vanuit de overtuiging dat gezondheidszorg een mensenrecht is.

De programma s van het MKI zijn ontworpen om de kwaliteit en de humanitaire waarden van de gezondheidszorg te verbeteren, met name in ontwikkelingslanden. Hiervoor worden medische experts uit de hele wereld ingezet , aldus Robles, die vereerd is met de uitnodiging zitting te nemen in het schaduwparlement voor ontwikkelingssamenwerking. Sinds 1969 kom ik al in Afrika en met mijn kennis en ervaring hoop ik veel aandacht te kunnen vragen voor educatie en informatie op het gebied van gezondheidszorg.

Een van de vele succesvolle initiatieven van het MKI is het HIV and AIDS Training Program gericht op het voorkomen van verticale transmissie van HIV/AIDS in Afrika. Het betreft een informatie- en opleidingsprogramma dat trainers van vroedvrouwen en gezondheidsmedewerkers instrueert de overdracht van HIV/AIDS van moeder op kind te voorkomen.

De Derde Kamer is het schaduwparlement voor ontwikkelingssamenwerking in Nederland. Het is een platform om aandacht te vragen voor internationale wereldproblematiek. Naast 120 Nederlandse leden heeft de Kamer 30 leden uit ontwikkelingslanden die de stem van het Zuiden vertegenwoordigen. Dr. Robles en de overige leden gaan zich dit jaar inzetten om politici en Nederlanders te betrekken bij internationale samenwerking. Om dit te bereiken schrijven Derde Kamerleden moties gericht aan de politiek én organiseren ze activiteiten in de eigen regio

Leden van De Derde Kamer zijn allen vrijwilligers. Ze zetten zich in omdat ze zich niet neer willen leggen bij armoede en onderdrukking in de wereld. Ze zijn geselecteerd uit ruim 450 aanmeldingen. Hierbij is onder andere rekening gehouden met de verhouding man-vrouw, regionale spreiding, politieke voorkeur, leeftijd en opleiding. Het is een divers gezelschap, waarin zoveel mogelijk rekening is gehouden met een afspiegeling van de Nederlandse samenleving. De 30 leden uit de verschillende ontwikkelingslanden hebben een zeer belangrijke stem als ervaringsdeskundigen. Zij komen dit jaar onder meer uit Malawi, Bangladesh en Colombia. Gedurende het zittingsjaar vindt een intensieve dialoog plaats tussen de Derde Kamerleden uit Nederland en de leden uit ontwikkelingslanden.

De Derde Kamer - Postbus 94020 - 1090 GA Amsterdam - tel: (020) 568 87 44 - fax: (020) 568 87 87 www.dederdekamer.org info@dederdekamer.org

________________________________